Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022 openen meer dan 70 monumenten in de gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught weer gratis hun deuren. Ook zijn er extra activiteiten zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekuitvoeringen. Het thema van dit jaar is duurzaamheid.

Zaterdag 10 september

De deelnemende monumenten in de Bossche binnenstad openen zaterdag hun deuren. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan de Grote Kerk en luister naar het orgelspel, kom meer te weten over de restauratie en verduurzaming van de voormalige smederij in de Sint-Jorisstraat en bekijk een middeleeuwse kelder onder de Markt bij Hotel Central. In de 800-jarige Sint-Janskathedraal is speciaal voor dit monumentenweekend een expositie ingericht. Kijk voor alle info over de open monumenten en activiteiten op de website van Erfgoed.

Zondag 11 september

Op zondag ben je welkom in het Bossche buitengebied (zoals Bokhoven, Engelen, Rosmalen en Nuland) en in de gemeenten Sint-Michielsgestel en Vught. Kom voor een rondleiding naar de Standerdmolen in Rosmalen, maak met een gids een wandeling naar de waterkrachtcentrale van Sint-Michielsgestel of beklim de Lambertustoren in Vught. Bijzonder is ook de ‘parapluroute’ in Berlicum langs historische hooibergen.

Haal het monument in huis

Voor 21 prachtige monumenten in ‘s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel en Vught hoef je het huis niet uit. Die kun je thuis via je computer verkennen. Nieuw dit jaar: het Huis van Bosch, de Moriaan en het oude Paleis van Justitie! Ontdek het verborgen erfgoed op de website van Erfgoed.