Op zondag 28 augustus jl. werd bij gilde St. Catharina – St. Joris de jaarlijkse wedstrijd om de Burgerkoning gehouden.

Een wedstrijd waar inwoners uit Rosmalen en omstreken deelnemen om op de houten vogel te schieten waarbij degene die met het laatste schot waarmee de vogel naar beneden geschoten wordt zich een jaar lang burgerkoning mag noemen. 19 burgerdeelnemers hadden zich ingeschreven. Daarnaast werd er door het gilde zelf ook geschoten.

Tijdens het 69e schot mocht Willeke Voets zich voor de tweede keer Burgerkoning(in) noemen.

Omdat de vogel bij de gildeleden nog niet gevallen was werd er een tweede houten vogel geplaatst voor de burgers.Nu was het Rianne van Dorst die bij het 107e schot de gelukkige was. Zij kreeg als prijs de inleg van de deelnemers die voor de tweede ronde hadden meegedaan.

Daarna was het wachten op de vogel bij de gildebroeders en gildezusters. Net zoals eerder dit jaar waarbij de vogel lang bleef zitten was het bij het  204e schot eindelijk raak. Het was gildebroeder Henk van Eijden die het schot van geluk trof en behaalde hiermee zijn eerste officiële titel.

Ook was er een wedstrijd voor de jeugd om de titel wipschieten. Het bijzondere van deze wedstrijd was dat alle twee de jeugdleden voor het eerst mee deden. Lucas Vogels (12 jaar) en Daan van den Broek (5 jaar).

Hennie van de Wassenberg kreeg een speldje opgespeld als herinnering aan het winnen van het wisselschild in 2021.

Als laatste kreeg Marijn van Dorst de inleg overhandigd van het raden van het aantal schoten wanneer de vogel zou vallen bij de gildeleden. Het was wel heel uniek omdat Marijn het precieze aantal schoten geraden had.