Met deze rijke historie wordt hier bedoeld een complex dat stamt uit 1868 en dat toen gebouwd is door Hendrikus Ignatius Siepkes, die net als zijn vader burgemeester van Rosmalen was en dat pand is in de achter ons liggende jaren flink veranderd en het heeft verschillende soorten bewoners mogen herbergen.

Door de Zusters van de Choorstraat werd er in 1919 een tehuis voor oude en zieke religieuzen gevestigd met de naam ‘Sint Jozefgesticht’ en in 1925 werd in het westelijke gedeelte een bewaarschool gevestigd en in 1926 werd op de verdieping een kapel ingericht.

In 1952 koopt de Stichting R.K. tehuizen voor ‘Werkende en Werk- behoevende Jeugd’ uit Den Bosch het gebouw dat werd ingericht als het tehuis voor Zwakzinnige Voogdijmeisjes en krijgt het de naam ‘St.Jozefzorg’, op z’n Hinthams:  ‘vur afgevatte Kènder’.

 

Dit complex van 125 m2 onderging in 1987 een transformatie en is verdeeld over 5 woningen: Hintham 14a -14b – 16- 16a en 18  en dankzij het boek van Ad van Liempt: ‘de ruimtelijke historie van Hintham’, realiseert een van de huidige bewoners zich dat er veel is gebeurd in dit complex. Dank aan bewoner Imke van Dillen voor het  maken van foto’s in huis en tuin en aan Ad van Liempt, schrijver van het boek ‘HINTHAM’, waaruit enkele gegevens zijn gehaald.

Ondergetekende heeft ook herinneringen over gehouden aan het complex in de vijftiger jaren, eerst voor een paar jaar als ‘leerling’ van de bewaarschool waar de nonnen mij toen een ‘moeilijke’ tijd hebben bezorgd, maar ook aan het ‘St.Jozefzorg’ tehuis waar ik vele jaren als misdienaar een mooie tijd heeft mogen beleven.

Tekst en foto’s Ted van der Loo   —–   zie ook www.ros-tvkrant.nl