De Bossche Stadsdelta moet een nieuw en dynamisch stukje stad worden in de Noordelijke Spoorzone. De realisatie van de Lage Diezebrug is een belangrijk vertrekpunt voor dit project. Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft ingestemd met het ontwerpbestemmingsplan van de Lage Diezebrug. De nieuwe brug is naar verwachting eind 2024 klaar voor gebruik.

De bestaande Hoge Diezebrug wordt vervangen door een nieuwe, lagere brug ongeveer 50 meter ten westen van de huidige brug. De Lage Diezebrug komt te liggen tussen de IJzergieterij (Tramkade/Kop van ’t Zand) en het Werfpad (Orthenpoort). De huidige Diezebrug was vroeger onderdeel van de rijksweg A2 die dwars door de stad liep en van de beroepsvaartroute. Tegenwoordig zijn beide functies komen te vervallen en vergt de brug vooral veel onderhoud wat vervanging op korte termijn noodzakelijk maakt.

In aansluiting op de inrichting van de binnenstadsring (30km-weg) wil de gemeente een nieuwe verlaagde brug realiseren die voor voetgangers en fietsers meer ruimte biedt en voor iedereen beter toegankelijk is.

De beoogde start van de bouw van de Lage Diezebrug is eind 2023. Een jaar later, eind 2024, moet de nieuwe brug in gebruik worden genomen. Om de verkeersstromen zo min mogelijk te beperken, wordt eerst de nieuwe Lage Diezebrug gebouwd voordat de huidige brug gesloopt wordt. Het ontwerpbestemmingplan ligt met ingang van 10 oktober gedurende zes weken ter inzage. De planning is om het bestemmingsplan begin 2023 door de gemeenteraad te laten vaststellen.