Op zondagmorgen 6 november was het in alle vroegte al druk op de parkeerplaats van zwembad Kwekkelstijn. Veertien jonge sporters van de Rosmalense Redding Brigade (RBR) vertrokken naar Gouda om daar (sommigen debuterend) met ruim honderd andere zwemmers mee te doen aan de Nederlandse Kampioenschappen.

Er waren drie leeftijdscategorieën: de aspiranten E (tot 9 jaar), aspiranten D (9 t/m 11 jaar) en de aspiranten C (van 12 tot 14 jaar). Vanuit Rosmalen stonden er 1 aspirant E, 6 aspiranten D en 7 aspiranten C op de startblokken van het Goudse zwembad. De kampioenschappen van deze zondag draaiden om de individuele ‘lifesaving’. Dat betekent dat ieder voor zichzelf zo hard en foutloos mogelijk moest zwemmend redden.

Bij het onderdeel ‘lifasaver’ is er een mooie opbouw in de moeilijkheid van het onderdeel. Vanaf het startblok duik je met een ‘recuetube’, ofwel torpedoboei, het water in. Een ‘rescuetube’ is een eigenlijk een buigbare reddingsboei met daar een touw met een lus welke schuin om je schouder heen gehangen wordt. Met deze tube kan je iemand redden door hem de tube vast te laten pakken.

Tijdens de wedstrijden combineer je snelheid met reddingstechnieken. Wanneer je dit onderdeel hebt voltooid ben je echt een super lifesaver, als je dan ook nog als eerste aantikt Nederlands Kampioen.

De hoogste genoteerde zwemmer van Rosmalen is: Cas Strelitski, hij werd op 4 van de 5 onderdelen Nederlands Kampioen. Wat een prestatie!!!

Ook verbeterde Cas het club record op het onderdeel 50 meter hindernis, 50 meter ringvervoeren met zwemvliezen en 50 meter vrije slag met zwemvliezen.

Emma van der Veen scherpte het clubrecord op de reddingswisselslag aan.

Sophie Scholten verbeterde het clubrecord van het 50 meter ringduiken.

Mocht je na het lezen van al onze artikelen enthousiast zijn geworden en/of wil je een keertje komen kijken wat het zwemmend redden, ofwel in wedstrijdvorm Lifesaving inhoud dan ben je van harte welkom. Stuur een mailtje naar secretaris@rbrosmalen.nl.