Deze maand november staan twee leuke dagen op het programma: de Dag van de Ondernemer, vrijdag 18 november, en GivingTuesday, dinsdag 29 november.
Beide dagen staan in het teken van het leveren van een vrijwillige bijdrage aan het gemeenschapsleven.
Volgens Jacco Vonhoff van MKB Nederland draagt zijn deel van het bedrijfsleven onopvallend maar veel bij aan lokale organisaties, 1 miljard euro per jaar: ”Ondernemers lossen talloze sociaal-maatschappelijke problemen op door ‘gewoon’ in actie te komen,” zo stelt hij. En hier zijn lokale organisaties ontzettend blij mee.
Nederland is een vrijgeving land, zowel huishoudens als bedrijven doen vaak een duit in het gemeenschapszakje.
De Vrije Universiteit Amsterdam doet hier sinds 1995 onderzoek naar en concludeert dat meer dan  5,5 miljard euro jaarlijks wordt gegeven aan goede doelen.
Omgerekend naar ‘s-Hertogenbosch komen de cijfers uit de onderzoeken neer op circa 50 miljoen euro die jaarlijks vanuit huishoudens, bedrijfsleven en andere bronnen beschikbaar worden gesteld aan goededoelenorganisaties.
Een aanzienlijke hoeveelheid geld.
Hoe groot het deel is dat bij lokale organisaties terecht komt is spijtig genoeg niet bekend en valt op dit moment (nog) niet te berekenen.
Naast geld levert deze steun ook erkenning, waardering en onderlinge verbondenheid op.
Zachte waarden die zeker lokaal veel betekenis hebben.
Daarom is de Dag van de Ondernemer, een betrekkelijk nieuw fenomeen, een mooie gelegenheid voor lokale organisaties om hun dank en waardering te laten blijken.
Sinds 2019 bestaat de Lokale Goededoelengids ‘s-Hertogenbosch waarin een exclusieve selectie van lokale goede doelen zijn opgenomen die uw steun waard zijn.
Neem eens een kijkje als u op zoek bent naar een lokaal goed doel om te steunen.