Op dinsdag 18 april a.s. organiseren de heemkundewerkgroepen van Nuland en Rosmalen samen een lezing.
Mike van Venrooij vertelt die avond over de bevrijding van beide dorpen in het najaar van 1944. Aanvang is 20.00 uur, In de Meent te Nuland, Prins Bernhardplein 10. De entree is gratis.

Op 25 september 1944 arriveert de divisie van generaal Neumann in Nuland. De Duitse generaal en zijn staf vestigen zich aanvankelijk in landgoed Puttershoek aan de Rijksweg, later verkassen ze naar Hei en Wei. De divisie heeft een lange en chaotische tijd achter de rug. Door de geallieerde opmars ligt Nuland ligt nu volop in de frontlinie. Veel inwoners verlaten het dorp uit angst voor oorlogsgeweld.

Hier start het verhaal van Mike van Venrooij, die gedetailleerd ingaat op het verloop van de strijd vanaf dit moment. Van Venrooij bestudeerde de laatste jaren vele duizenden, onbekende documenten en komt deze avond ook met informatie uit Duitse archieven.

Daarnaast trof hij bij zijn zoektocht wel heel bijzonder materiaal aan. Zo presenteert hij bijvoorbeeld nieuw ontdekte filmbeelden van het bombardement op de fabriek van Mie van den Boogaard-Voets, gemaakt door de boordcamera van het vliegtuig.

Mike van Venrooij (Nuland, 1999) schreef in 2019 een boek over de bevrijding van zijn woonplaats. Hij studeert archeologie in Deventer en Leiden.

Mike is op jonge leeftijd uitgegroeid tot een autoriteit op het gebied van de bevrijding van de regio.