Daar waar ons thuisbad Kwekkelstijn in het teken stond van het afzwemmen voor het elementair (A, B of C) diploma stond het zwembad aan de Sportboulevard in Dordrecht in het teken van een International Lifesaving Competition, kortweg ILSE.

Rond de vierhonderd sporters, aspiranten, junioren en senioren, uit diverse Europese landen komen in actie op de diverse individuele en teamonderdelen van de reddingsbrigadewedstrijden in het Dordtse zwembad. Het is een mooi meetmoment om te ondervinden waar je (internationaal) staat. Tegelijkertijd is het een mooie gelegenheid voor publiek om kennis te maken met deze veelzijdige en spectaculaire sport.

Lifesaving is de ‘snelheidstak’ van de reddingsbrigadewedstrijden. In tegenstelling tot het reguliere wedstrijdzwemmen is het niet alleen maar banen zwemmen. De sport is ontworpen om te trainen voor het reddingswerk in zwembaden en open water. In ieder wedstrijdonderdeel is een element van het reddingszwemmen verwerkt. Zo zijn er onderdelen waarin een pop, of voor de aspiranten een ring, die een drenkeling voor moet stellen, vervoerd moet worden. Naast individuele onderdelen zijn er ook estafettes die je met 4 ploeggenoten zwemt. Denk bij estafettes aan het vervoeren van je ploeggenoot. Je zwemt 100 meter, daarna wordt je drenkeling en wordt je door een ploegenoot 100 meter vervoerd met hulp van een rescue tube (denk aan de rode “can” van Baywatch). Je andere 2 ploeggenoten zwemmen hieraan voorafgaande één voor één 100 meter vrijeslag of 100 meter zo snel mogelijk met zwemvliezen.

Naast snelheid wordt er daarom met name getraind op (wissel/ overpak) techniek en een ijzer sterke conditie. Lifesaving is een van de meest diverse sporten die er is. Het wordt beoefend in zwembaden en buitenwater, individueel en in teamverband en ieder soort wedstrijd heeft weer een zestal disciplines. En ook al staat snelheid voorop, de basis zal altijd liggen bij het redden van jezelf en anderen. Een gave sport, met een belangrijke onderliggende missie dus. Maar vooral een sport op zich.
Er waren veel spannende races te zien vandaag, soms kwam het aan op een tiende van een seconde. Naast vele gesneuvelde persoonlijke en ook clubrecords zijn er dit weekend er meerdere podiumplekken bemachtigd.

Samuel Robertson – 3e plaats op de 50m lifesaver
Amber Kielen

  • 1e plaats op de 50m reddingswisselslag
  • 3e plaats op de 50m ringduiken

Naast onze felicitaties aan alle wedstrijdzwemmers voor het behalen van hun prestaties willen we ook alle elementair zwemmers die hun diploma behaald hebben feliciteren met het behalen van hun diploma. De wedstrijdcommissie RBRosmalen