Duik in een stukje geschiedenis van ons waterschap. De komende periode stellen we gemaal Van Sasse in Grave en museumgemaal Caners in Gewande op een aantal zondagen gratis open voor publiek. Rondleiders leggen je uit hoe een gemaal werkt en nemen je mee terug in de tijd. Met als kers op de taart een virtuele expositie in gemaal Van Sasse die je niet snel zal vergeten! Kom tussen 11.00 en 16.00 uur een kijkje nemen.

Gemaal Van Sasse

Kom naar Grave en verwonder je over het complex van stuwen, sluizen en een brug. Tegenwoordig loopt het water van de Raam onder het gebouw door de Maas in als het water in de Maas laag staat. Komt de Maas hoger dan de Raam, dan pompt het gemaal het water in de Maas. Tijdens de rondleiding nemen we je mee terug naar de jaren twintig van de vorige eeuw. Je komt te weten hoe een stuw leidde tot de bouw van het gemaal Van Sasse, vernoemd naar de eerste voorzitter van waterschap De Maaskant. Hij speelt vandaag de dag een verrassende rol tijdens een virtuele expositie in het gemaal.

Vispassage en waterweetjeswandelroute

Tijdens je bezoek kun je ook de vistrap naast gemaal Van Sasse bekijken. Deze vistrap laat vissen veilig onder het gemaal door zwemmen, waardoor het gebouw geen obstakel vormt. Iets wat heel belangrijk is voor de vismigratie. Bij gemaal Van Sasse begint en eindigt bovendien een van onze waterweetjeswandelroute, die je langs mooie plekken in de omgeving leidt. Je kunt de route alvast hier(opent in nieuw venster) downloaden of vraag hiernaar in het gemaal.

Openingstijden

Gemaal Van Sasse is geopend op de laatste zondagen van april t/m augustus en op Open monumentendag zondag 10 september.: Gemaal Van Sasse, Mars van Wijthdijk 1 in Grave.

Museumgemaal Caners

In 1933 werd gemaal Caners gebouwd. Tot 1979 heeft dit gemaal overtollig water uit de polders naar de Maas gepompt. Daarna nam gemaal Gewande deze belangrijke functie over, dat op een steenworp afstand ligt. Gemaal Caners is nu een museum en staat al sinds 2001 op de monumentenlijst. Je kunt hier foto’s, kaarten en oude werktuigen van het waterschap bekijken. Ook de ‘schatten van Caners’ zijn te bewonderen. De originele oude dieselmotor wordt tijdens openingsuren regelmatig gestart. En je kunt verschillende films over heden en verleden zien.

Het museumgemaal ligt tegenover natuurgebied Maasuiterwaard Blauwe Sluis. Hier zie je de contouren van een oud fort en geniet je vanaf een moderne pier van het mooie uitzicht over de Maas.

Openingstijden

Gemaal Caners is geopend op zondag 30 april en de laatste zondagen van juni t/m september.   Museumgemaal Caners, Krommenhoek 12a in Gewande.