De luchtmobiele brigade van de Koninklijke Landmacht organiseert van 5 tot en met 8 juni de oefening Bevo Seal in de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Ongeveer 120 militairen uit Schaarsbergen, gespecialiseerd in bevoorradingsoperaties, nemen deel aan deze training. Op diverse locaties in     Den Bosch zullen de rode baretten hun operaties beoefenen, zoals het verplaatsen van goederen in konvooien via de openbare weg, het bouwen van een tijdelijke basiskamp en patrouilles door de stad.

 

De oefening Bevo Seal vindt grotendeels plaats in de openbare ruimten, buiten de militairen oefenterreinen. Missies in Irak, Afghanistan, Mali en Roemenië hebben uitgewezen dat militairen het merendeel van hun taken uitvoeren tussen, voor en samen met de lokale bevolking. Door ook op deze manier te trainen, benaderen we de werkelijkheid van de militaire inzet waar dan ook ter wereld. De gemeente Den Bosch, de politie en defensie werken samen om deze oefening mogelijk te maken. 

 

De rode baretten beginnen op 5 juni met het opbouwen van een tijdelijke logistieke basis op vliegbasis Gilze-Rijen. Gedurende de hele week zal dit de uitvalbasis zijn voor de oefening. De militairen gebruiken deze basis om te werken, te eten, te drinken en te slapen. Tijdens de training krijgen de militairen te maken met een aantal oefenincidenten, waar ze adequaat op moeten reageren. Denk hierbij aan een ongeval, patrouilles lopen door de stad, (schiet) incidenten met een drone en een overal van vijandelijke eenheden. Tijdens deze incidenten kunnen militairen gebruikmaken van hun wapens, maar zij gebruiken hierbij oefenmunitie (losse flodders) om overlast voor inwoners te voorkomen. Wat ook zicht- en hoorbaar is, zijn de twee Chinook-helikopters die zorgen voor bevoorrading.

 

Op woensdag 7 juni hebben inwoners van ‘s-Hertogenbosch tussen 09.00 en 17.00 uur de kans om een bezoek te brengen aan de Pettelaarse Schans. Tijdens deze open dag kunnen bezoekers de Chinook helikopters van dichtbij bewonderen, terwijl de Apache-helikopters in de lucht blijven. Naast de helikopters zijn ook andere militaire voertuigen te zien en is er de mogelijkheid om wapens van dichtbij te bekijken.

 

De militairen die deelnemen aan de oefening in ‘s- Hertogenbosch zijn afkomstig van 11 Luchtmobiele Brigade uit Schaarsbergen. Deze militairen zijn herkenbaar aan hun opvallende Rode Baret. De Rode Baret is het internationale symbool voor luchtlandingseenheden. Die baret krijg je als militair niet zo maar uitgereikt, die moet je echt verdienen door het volgen en afronden van een van de zwaarste (mentaal en fysiek) opleidingen van de krijgsmacht. De Rode Baret staat voor moed, doorzettingsvermogen, teamspirit, durf en zelfvertrouwen. De militairen van de luchtmobiele brigade zijn overal ter wereld snel inzetbaar en zijn opgeleid om onder alle omstandigheden operaties uit te voeren. Hun motto is niet voor niets: Elk Moment. Elke Missie