Verwering asbest in 2024 zorgt voor noodzaak

Asbestvrij wordt de nieuwe norm, en dat is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. In aanloop naar de Week van de Asbestvrije Schuur (9 t/m 15 oktober) start Milieu Centraal vandaag haar landelijke campagne die schuurbezitters oproept én bewustmaakt om asbestdaken aan te pakken.

Ook in Noord-Brabant worden bewoners geactiveerd om deel te nemen. Asbest is veel toegepast in o.a. schuurdaken die gebouwd zijn voor 1994. In 2024, na 30 jaar, zijn de meeste van deze daken op, en is de kans op verwering groot. Er komen dan schadelijke vezels vrij in de lucht en op de grond.

Actie om dit te voorkomen is noodzakelijk. Voor eigenaren van schuurtjes met een asbestdak kleiner dan 35m2 heeft Milieu Centraal nu een stappenplan ontwikkeld waarmee de vervanging zelf, veilig en voordelig uitgevoerd kan worden.

Daarnaast is vanaf vandaag de Asbest Helpdesk te bereiken en is er de Advies op Maat Tool waarmee men advies krijgt over het herkennen van asbestdaken tot en met een schatting van de kosten voor het vervangen. Tevens zetten gemeentes zich in om bewoners aan te sporen om aan de slag te gaan voor asbestvrije wijken. Voor meer informatie zie: www.asbestvrijeschuur.nl.