We mogen hem niet zijn gang laten gaan. Planten krijgen geen zonlicht, zuurstof verdwijnt, en vissen zullen ook niet meer te zien zijn. De Grote Waternavel verstikt ons waterleven. De plant vormt een verstikkend tapijt in sloten en laat alles sterven. Het blokkeert stroming en bedreigt de waterafvoer.

DRINGENDE OPROEP

De grote waternavel werd jarenlang als vijverplant ingevoerd. Sinds 2016 mag dat niet meer in Europa. Maar het kwaad is al geschied. Mensen die van hun vijver af wilden hebben de plant weggegooid. Dat deden ze vaak in de sloot als de groenbak vol zat. ‘Want het is toch natuur’, denken mensen dan.

Als je exotische planten uit de tuin of uit het aquarium kwijt wilt, gooi ze dan niet in de sloot en ook niet in de groenbak. Het moet bij het restafval. Dan wordt het vernietigd en kan het geen kwaad meer.