De Bossche Komeedie presenteert vol trots haar nieuwe productie: ‘Van kathedraal naar theatertempel.’ De voorstelling is in maart 2024 maar liefst zeven keer te zien in de Casinozaal van het nieuwe Theater aan de Parade en is daarmee een van de speciale, lokaal verbonden openingsproducties van het theater.

NIEUWE THEATER AAN DE PARADE

In maart 2024 wordt het nieuwe Theater aan de Parade officieel geopend. Een nieuwbouwproces dat bijna twee decennia heeft geduurd. De bouw van de Sint Jan heeft meer dan 310 jaar geduurd, in dat opzicht is de bouw van het nieuwe theater snel gegaan! De periode vanaf de officiële opening tot eind augustus is gemarkeerd als openingsfase. In deze fase programmeert het theater op volle kracht en viert ze met de stad dat het nieuwe Theater aan de Parade weer open is. Dit doet ze door, naast een lekker volle programmering met grote name en bekende titels, ook met speciale lokaal verbonden openingsproducties te komen. En omdat een avondje uit naar de Bossche Komeedie een jaarlijks, vaste prik is voor vele Bosschenaren, heeft Theater aan de Parade de samenwerking met gezocht met deze stichting.

HET VERHAAL

Het Theater aan de Parade heeft een nieuwe programmeur aangetrokken, Jim Veenstra.

Voor de openingsmanifestatie heeft hij grote Nationale en Internationale artiesten op het oog. Zijn secretaresse, de Bossche Elly Houët, ziet dat totaal niet zitten en vindt dat het een echte Bossche voorstelling moet zijn. Ze probeert Jim op andere gedachten te brengen door te wijzen naar het succes van de Bossche Revues, De Bossche Musicals, De Bossche Komeedie en de Oeteldonkse voorstellingen. Dat scoort!

Als Elly vervolgens haar collega’s informeert over de plannen van Jim ontstaat onder het personeel het idee om zelf de openingsproductie te verzorgen en gaat men aan de slag om een echte Bossche voorstelling te maken met de Revue: “Van Bossche Booiem.” Uiteraard gaat dit gepaard met de nodige onderlinge conflicten en strubbelingen want het nieuwe theater blijkt nogal wat kinderziektes te hebben en ook dreigt de Revue, hoe kan het ook anders, steeds duurder en duurder te worden.

Ondanks hun verschil van opvattingen krijgen Elly en Jim steeds meer gevoelens voor elkaar.

Wie gaat deze romantische, theatrale strijd winnen? Maar er speelt nog meer. Wie is die Bossche non die het kloosterleven wil gaan verruilen voor een theatercarrière? Wie gaat het Artiestencafé beheren? Waar zijn de Bossche Legendarische Figuren? Hoe kijkt de Bosschenaar naar het nieuwe Theater? Welke Bossche Amateurvereniging presenteert zich het beste? Wie is Joyce Juice?

U gaat het allemaal horen, zien en beleven in het komisch muziektheaterspektakel: “Van Kathedraal naar Theatertempel.”

“Het komisch muzietheaterspektakel “Van Kathedraal naar Theatertempel” zal qua opzet een mix zijn van de bekende Nederlandse revues, musical, show en blijspel”, aldus Frans Reyner, voorzitter van De Bossche Komeedie. “Hiermee bedoelen we dat het programma zal worden opgebouwd rond een doorlopende verhaallijn waarin de komische/satirische sketches/acts/songs en dans ook apart zouden kunnen bestaan. Elke avond zal er, op gebied van theater, een verrassend gastoptreden zijn van een Bossche podiumkunstenaar, amateurclub of vereniging.

Het is een concept waar onze auteur en regisseur Ruud van de Laar veel ervaring mee heeft en dat telkens weer zeer succesvol is gebleken. Ook dat is een van de redenen waarom Theater aan de Parade ons gevraagd heeft dit theaterspektakel te verzorgen.”

OVER DE BOSSCHE KOMEEDIE

Stichting De Bossche Komeedie brengt theaterproducties met als doel instandhouding, stimulering en bevordering van de Bossche podiumkunsten en het Bossche dialect. De stichting tracht haar doelen te realiseren door het houden van audities, talentscouting, workshops, dialecttraining en produceren van lokale en regionale amusementsproducties zoals eenakters, monologen, blijspelen, comedy’s, musicals en revue. Vanaf de oprichting in 2012 tot nu heeft de stichting, voor nagenoeg uitverkochte zalen, met veel succes 11 zelfgeschreven Bossche Blijspelen op de planken gebracht o.a. in De Verkadefabriek, Theater de Speeldoos, PERRON-3 en Theater aan de Parade.

‘Van kathedraal tot theatertempel’ is van 24 maart tot en met 1 april 2024 te zien in het nieuwe Theater aan de Parade. Een kaartje kost € 25,00 en is vanaf 12 oktober 2023 te koop op: theateraandeparade.nl.