Dans en Sparkle is de winnaar van de Toegankelijkheidsprijs 2023. De prijs werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. Met de Toegankelijkheidsprijs willen we mensen en organisaties in het zonnetje zetten die zich buitengewoon inzetten voor een toegankelijke gemeente. En hopelijk zo ook anderen inspireren om bij te dragen aan toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid.

5 oktober mocht stichting Dans en Sparkle de wisseltrofee Haantje de Voorste en een geldbedrag van € 3.000 in ontvangst nemen. In de danslessen van deze stichting komen de werelden van dansers met en zonder beperking samen. Zowel de voorzieningen als de persoonlijke aandacht van de vrijwilligers zijn afgestemd op de behoeften van de jonge dansers. Het maakt niet uit of je een rolstoel zit, autisme hebt of minder goed kan horen. Iedereen kan meedoen en volledig zichzelf zijn.

Inspirerende finalisten

De twee andere finalisten, Cor Unum en Simon Kumeling, zetten zich beiden ook buitengewoon in voor toegankelijkheid in de gemeente ’s-Hertogenbosch.

Al meer dan 70 jaar vinden ze bij keramisch atelier Cor Unum dat iedereen een plekje verdient. Iedereen is er welkom. De taken en werkplek worden persoonlijk afgestemd, zodat iedereen, met of zonder beperking, in zijn kracht wordt gezet. Door op die manier tijd met mensen om te gaan, bloeien ze op en groeien ze in hun mogelijkheden.

Met enorm veel enthousiasme helpt Simon Kumeling mee om de cultuursector in ’s-Hertogenbosch toegankelijker te maken. Zijn autisme en lichte verstandelijke beperking zijn voor hem juist een motivatie om dit te doen. Zijn motto is dan ook: ‘Je bent niet beperkt, je hebt mogelijkheden’.