(Heemkundekring Rosmalen/Ons Rosmalen)

 

Door: Ronald van Grinsven & Antoinette van Grinsven – Raijmakers

Ik hoor u al denken………………….

Nee we gaan het niet hebben over Piet piraat of iets uit de Cariben. We gaan terug de lucht in, hoog de lucht in. Zou zomaar een titel kunnen zijn voor ter land te zee en de lucht. Ergens in de jaren 70 en tachtig van de vorige eeuw waren er vreemde stralen die onze luchten voorzagen van muzikale golven, waarop de wolken heerlijjk meedeinden. De wind blies uit alle vrolijkheid en met plezier deze muzikale noot onze huiskamer in …

Ja .. we hebben het over de Etherpiraat. Voor de jongeren onder ons … dit was geen carnaval of verkleed partij. Maar serieuze “hardcore” vaak van Nederlandse bodem die uit de luidspeakers galmende. Uit mijn jeugd kan ik nog wel een paar van deze piraten herinneren. Radio Biro met de bekende Johnny zonder Money & Annemarietje Flink, maar zeker ook radio Izor komt zo weer boven drijven …

Vele uit ons durpke draaide aan de knop als ze de ether inkwamen. Ja toen had je nog een grote draaiknop die je heerlijk aankon zwengelen om het juiste FM kanaal te vinden. Na de begin tune begon de uitzending vol met liedjes van Hollandse bodem. Ze lieten de gezelligheid de huiskamer binnenstromen. Wilde je iets horen, dan kon je ook nog een plaatje aanvragen via de telefoon. De DJ draaide deze dan voor je, zelfs werden de namen genoemd voor wie je dat plaatje wilde aanvragen….

Tja mooie tijden. Mijn bruurke was erg handig. Op jonge leeftijd had hij een zender in elkaar geflanst. Hoe oud zullen we geweest zijn? Een jaar of 11. Daar ging onze “zender” de lucht in onder de naam van radio “Caroline”. Volgens mij vernoemd naar dat Brabantse zangeresje. Boven op zijn kamer met een oude pick-up en wat meer oud spul, plaatjes draaien. De spanning voelen. Immers de piraterij was verboden. Ze hadden zelfs peilwagens om deze zenders op te sporen …

We dachten … laat ze ons ook maar bellen voor een plaatje. Ik heb nog lang dat oude draaischijf ding laten staan. Maar 25 jaar later toch maar weggehaald. De trouwe “grijze” rakker heeft nooit zijn muzikale noot gespeeld, om ons te waarschuwen dat iemand zijn oren wilde laten masseren door onze plaatjes. Ben toch bang dat onze zender niet verder reikte destijds dan een stukje Molenhoek. Maar we hadden lol, net als alle andere piraten. Nu hebben we natuurlijk onze eigen Rosmalense radio de ROS. Geen piraten, maar legaal. Maar met net zoveel liefde gemaakt… De wilde jaren zijn voorbij dat je als “piraat” de slag in de lucht leverde. Soms zie ik nog wel eens een wolk een traantje wegpinken en dan gaat het regenen. Een regen van gemis van de muzikale noten die hij zo mist. En tja onze zender ligt al lang ergens op de sloop, Maar je kan altijd nog wel een “plaatje” bij me aanvragen, al heb ik de draaischijf ingeruild voor iets moderns waar je zoveel mee kunt. Dat je soms verlangt naar de simpelheid van weleer…..