Zaterdag 27 januari vond om 13:00 uur de huldiging van de kinderstadsdichter plaats bij Huis73.        In tegenstelling tot normaal, is er dit jaar eenmalig gekozen voor twee kinderstadsdichters, namelijk: Lina Hajji (groep 8 van Nour) en Aniek Hamers (groep 6 van ’t Ven). Samen zullen zij het ambt vervullen voor de komende 1,5 jaar.

Het afgelopen jaar vond de pilot plaats voor de eerste kinderstadsdichter in Den Bosch. Nephele Petridis (groep 8 van de L.W. Beekmanschool) deed dit met veel plezier. Ze ging langs bij verschillende basisscholen en droeg voor bij onder andere de Nationale Dodenherdenking, het Bevrijdingsfestival, de Bossche Educatieve Agenda, het Gelijke Kansen festival en Sluismeester.

Wisseling naar schooljaren

Initiatiefneemster Kelly Verdonk van De Speak Up Club: “De kinderstadsdichter werd vorig jaar tegelijk aangesteld met de volwassen stadsdichter, maar dat is voor kinderen niet handig. De kinderstadsdichter verandert namelijk halverwege het jaar van klas, en dan ligt de focus natuurlijk op het wennen aan de nieuwe omgeving.” Ook bij het lespakket, dat door 21 basisscholen werd afgenomen aan het einde van het jaar, was die ervaring hetzelfde. Daarom besloot de organisatie voortaan met schooljaren te rekenen.

Vanaf nu twee kinderstadsdichters

Om de overstap naar schooljaren (een periode van 1,5 jaar) lichter te maken, is er dit jaar gekozen voor twee kinderstadsdichters. Kinderburgemeester Koen vertelt tijdens de officiële uitreiking: “Het is een luxe dat Den Bosch zoveel talent heeft, dat ze niet één, maar twee kinderstadsdichters kan aanwijzen. Daar ben ik trots op.” Na afloop van zijn speech dragen Lina en Aniek, die nog tips kregen van de oude kinderstadsdichter, hun gedichten voor en volgden de aanwezige kinderen een snelkookpan schrijfworkshop.

Over de kinderstadsdichter

De kinderstadsdichter verzorgt optredens in de stad, gaat langs op basisscholen voor interactieve voorstelrondes en krijgt een eigen dichtbundel aan het einde van het jaar. Daarnaast kunnen Bossche basisscholen elk jaar een nieuw lespakket afnemen.Het programma is een samenwerking van De Speak Up Club, Huis73, Kleefkracht, Boekhandel de Omslag, de Verkadefabriek, Dukebox, Zinnig Zuiden, Adr. Heinen en mogelijk gemaakt dankzij de Gemeente ‘s-Hertogenbosch en het VSB-Fonds.