Als een jonger iemand de diagnose dementie krijgt, heeft dat veel impact. Vooral omdat deze mensen vaak nog midden in het leven staan. Ze hebben een baan, jonge kinderen en doen vaak nog volop mee in het sociale leven. En andere vragen en behoeftes dan een ouder iemand met dementie. Ook het verloop van de ziekte is anders. Dat vraagt om een speciale benadering en expertise. Al 15 jaar zorgt Vivent voor jonge mensen met dementie (JMD). Op 7 maart wordt dit jubileum gevierd met een symposium voor zorgprofessionals uit de regio.
In Nederland hebben 300.000 mensen dementie (2023). Hiervan zijn er naar schatting 15.000 jonger dan 65 jaar. Ieder uur krijgen 5 mensen in Nederland dementie. Erkenning duurt echter lang. 66% van de mantelzorgers geeft aan dat het langer dan 1 jaar duurde voordat de diagnose werd gesteld. Het aantal mensen met dementie zal als gevolg van de vergrijzing in de toekomst explosief stijgen naar meer dan een half miljoen in 2040. In Noord-Brabant hebben 46.000 dementie (2023), dit stijgt naar verwachting in 2040 naar 78.000 mensen (+59%).
Symposium
Het symposium richt zich inhoudelijk op het onderwerp vroegsignalering, diagnostiek én ketenzorg voor jonge mensen met dementie. Het symposium richt zich op zorgprofessionals: huisartsen, POH-ers, bedrijfsartsen, casemanagers, wijkverpleegkundigen, gespecialiseerd thuisbegeleiders, verpleegkundig specialisten en andere geïnteresseerden.
Sprekers en programma
Speciaal voor dit symposium zijn enkele prominente en inspirerende sprekers uitgenodigd: Yolande Pijnenburg; hoogleraar Dementie op Jonge Leeftijd aan de Vrije Universiteit en medisch directeur van Alzheimercentrum Amsterdam. En ook Astrid van Strien; klinisch geriater en klinisch farmacoloog in het Jeroen Bosch Ziekenhuis.
Yolande Pijnenburg houdt de openingslezing. Zij gaat onder andere in op de factoren die van belang zijn voor de diagnostiek van dementie op jonge leeftijd, in de context van veel voorkomende andere aandoeningen in dezelfde leeftijdsgroep, zoals burn-out. Ook vindt er een interview plaats met Sandy van Rossum door psycholoog Marieke Soontiëns (Vivent). Sandy verloor in 2017 haar man Maarten (33) aan de ziekte Frontotemporale dementie (FTD) en schreef het boek ‘De zoektocht naar het onbekende’.
In het 2e deel van deze middag kan er gekozen worden uit 2 workshops. In de 1e workshop gaat Astrid van Strien dieper in op verschillende vormen van dementie op jonge leeftijd en geeft in haar workshop antwoord op de vragen: ‘Hoe ziet het diagnostisch traject in het Jeroen Bosch Ziekenhuis eruit bij jonge mensen met cognitieve klachten?’ en ’Wat als iemand de diagnose krijgt, hoe dan verder?’.
In de andere workshop, gegeven door Vivent medewerkers Miriam van der Burgt, casemanager
JMD en Marieke Soontiëns, psycholoog dagbehandeling JMD, krijgt het onderwerp ‘begeleiding en behandeling in de keten voor jonge mensen met dementie en hun naasten’ aandacht.Waar en wanneer?
Het Symposium JMD vindt plaats op donderdagmiddag 7 maart in de Burchtzaal van de locatie Vivent Mariaoord in Rosmalen.
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.