Is zwemmen in natuurwater veilig? Is het water schoon? De provincie keurt de kwaliteit van de officiële zwemplassen in Brabant. Dit gebeurt regelmatig in het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober.

Zwemwaterkwaliteit

Voor informatie over de kwaliteit van het zwemwater kijk op de website van Zwemwater. Je kunt ook de watertelefoon Noord-Brabant bellen via (073) 680 80 58. Of download de app ‘Zwemwater’ voor Apple en Android. Deze app bevat veel informatie over zwemlocaties in Nederland. Het toont ook de bereikbaarheid van zwemplassen en hun faciliteiten.

Zwemplassen

In ’s-Hertogenbosch zijn vier zwemplassen die de gemeente beheert. Het Engelermeer ten westen en de Oosterplas in het oosten van de stad, de Zuiderplas dicht bij het centrum en de Groote Wielenplas in het noorden van Rosmalen. De gemeente zorgt dat er schoon en veilig gezwommen kan worden. De toegang is overal gratis.

Bij zomers weer kun je hier op eigen risico zwemmen, er is geen toezicht. Uitzondering: bij de Oosterplas houdt de Bossche Reddingsbrigade alleen in de weekenden toezicht. De toiletten zijn bij goed weer ook open. Bij het Engelermeer, Oosterplas en Zuiderplas is ook een uitgiftepunt. Een strandrolstoel is beschikbaar op de Oosterplas en het Engelermeer, zo kunnen mensen die moeilijk ter been zijn ook de ligweide op.

Zwem alleen in officiële zwemwaterlocaties

Je kunt niet overal zwemmen. Dit komt doordat de waterkwaliteit niet overal goed (in beeld) is. Hierdoor loop je kans op gezondheidsrisico’s. Alleen de officiële zwemwaterlocaties zijn schoon en veilig. Op de website van Zwemwater staat actuele informatie en nieuws over de officiële en goedgekeurde zwemwaterlocaties in Nederland. Deze locaties worden tijdens het badseizoen (1 mei tot 1 oktober) regelmatig onderzocht op verontreinigingen. De officiële zwemwaterlocaties zijn alleen bestemd voor mensen, honden zijn hier niet welkom.

Zwem niet in rivieren en kanalen!

Het is gevaarlijk en verboden om te zwemmen in natuurwater dat officieel niet aangewezen is als zwemlocatie. Er is een zwemverbod in vaargeulen en bij bruggen, sluizen en havens. Scheepvaart, stromingen en objecten in het water zijn daarbij de grootste bedreigingen. Op de website van Rijkswaterstaat lees je hier meer over.

Blauwalg

De provincie controleert of er niet te veel schadelijke bacteriën in het water zitten. Een bekende bacterie is de blauwalg. Sommige blauwalgen verspreiden giftige stoffen. Maakt het water mens of dier ziek, dan geeft de provincie een negatief zwemadvies.

error: Niet toegestaan