In de openbare ruimte zetten we ons in voor het versterken van biodiversiteit, klimaatadaptatie en wateropvang. We beheren een groot deel van het groen volgens ecologische uitgangspunten. Daar waar het kan, vormen we gazon om naar ruw gras. Dit type gras wordt 1 tot 2 keer per jaar gemaaid, waardoor er een natuurlijke groei van wilde bloemen en kruiden mogelijk is. Vorig jaar hadden we al zo’n 5 km² ruw gras in onze gemeente, dit jaar hebben we daar nog eens 1 km² aan toegevoegd.

Tweede maaironde start in september

We maaien het ruwe gras twee keer per jaar: in juni-juli en in september-oktober. In de eerste maaironde maaien we ongeveer de helft van het ruw gras, en in de tweede ronde maaien we alles.

Waarom maaien we nu?

Door 1 tot 2 keer per jaar te maaien, ontstaat ruw gras, vaak met verschillende kruiden en bloemen. Wilde bloemen zijn belangrijk voor vlinders en bijen. Door af en toe te maaien, houden we de grond voedselarm en geven we bloemen de ruimte om te blijven bloeien. Als we niet maaien, groeit het gras harder en verdringt het de bloemen.

We laten het maaisel even liggen

We laten het gemaaide gras even liggen zodat insecten de kans krijgen om eruit te kruipen en zaadjes om zich te verspreiden. Om te voorkomen dat het maaisel voedingsstoffen aan de grond afstaat, ruimen we het na 3 tot 7 dagen op. Bij elke maaibeurt blijft een klein deel van het gras staan, zodat insecten en andere kleine dieren voedsel, leefgebied en voortplantingsplek houden. Deze maaimethode staat bekend als sinusmaaien.

Voordelen van ruw gras

Lang gras biedt een natuurvriendelijk leefgebied voor verschillende planten en dieren. Het trekt insecten, bijen, vlinders, en kleine zoogdieren aan. Zij vinden hier voedsel, schuilplekken en kunnen er overwinteren. Ruw gras helpt ook bij het opvangen van regenwater, wat bijdraagt aan het verminderen van wateroverlast bij zware regenbuien. Bovendien is het beter bestand tegen hitte en droogte dan kort gemaaid gras.

Inwoners zijn tevreden over het maaibeleid

Uit recent onderzoek onder het inwonerpanel van gemeente ‘s-Hertogenbosch blijkt dat dat de meerderheid tevreden is met ons maaibeleid. Maar liefst 80% van de deelnemers is het eens met de stelling: Ik vind het een goed idee dat de gemeente op verschillende plekken kiest voor hoger gras met bloemen en kruiden in plaats van kort gemaaid gras.

Gazon op specifieke plekken

Op sommige locaties, zoals sport- en speelvelden, hondenuitlaatroutes, evenemententerreinen en verkeerspunten, is omvorming naar ruw gras niet mogelijk. In het groeiseizoen (maart – november) houden we het gazon kort.

Meer informatie?

Wilt u meer weten over ons maaibeleid? Bezoek dan de pagina Maaibeleid. Hier vindt u ook een kaart die laat zien hoe vaak en waar we maaien.