De landelijke Week tegen Eenzaamheid is begonnen! Van 26 september t/m 2 oktober staat
‘s-Hertogenbosch in het teken van ‘Samen is leuker’ – een week vol gezellige en laagdrempelige activiteiten voor jong en oud. Het doel? Mensen samenbrengen, buurtgenoten leren kennen en vooral plezier maken!

En dat is belangrijk, want eenzaamheid komt vaker voor dan je denkt. Zo geeft 10% van de Bosschenaren tussen 19 en 64 jaar aan dat ze zich eenzaam voelen, en onder 65-plussers loopt dat op tot 12%. Gelukkig zijn er veel clubs, organisaties en ambassadeurs die zich inzetten tegen eenzaamheid.

Fietsmaatjes is een prachtig voorbeeld van zo’n initiatief. Het biedt mensen die niet zelfstandig kunnen fietsen de mogelijkheid om samen op een duofiets van de buitenlucht te genieten – in beweging blijven én samen op pad zijn. Niek van Exel, al vijf jaar vrijwilliger bij Fietsmaatjes in Rosmalen, deelt vol enthousiasme zijn ervaringen en laat zien hoe samen fietsen zoveel meer is dan alleen bewegen.

De schakel tussen mensen

Niek verhuisde vijf jaar geleden naar Rosmalen en hoorde snel over Fietsmaatjes. “Het sprak mij meteen aan,” vertelt hij. “Fietsen is altijd iets geweest wat ik graag doe, en nu kan ik dat perfect combineren met iets goeds doen voor de samenleving.” Fietsmaatjes is dit jaar onderdeel van ‘Reis door je wijk’, een initiatief gericht op het verbinden van buurtbewoners door gezamenlijke activiteiten.

Niek ziet dagelijks de impact van Fietsmaatjes: “Het is ongelooflijk hoe mensen opleven tijdens zo’n fietstocht. Voor sommigen is het de enige gelegenheid om buiten te komen. Zodra ze de wind door hun haren voelen, bloeien ze op.” De tochten halen mensen uit hun isolement en verbinden hen met de buitenwereld. Bovendien zorgt Fietsmaatjes voor meer saamhorigheid in de wijken. De opvallende blauwe duofietsen trekken onderweg veel aandacht. “Mensen stoppen om te kijken of maken een praatje. Dat zorgt voor contact en verbinding tussen buurtbewoners.”

Avondje Uit

Een ander mooi voorbeeld van ‘Samen is leuker’ is Avondje Uit. Of je nu nieuwe vriendschappen wilt sluiten, je netwerk wilt uitbreiden of gewoon een leuke avond wilt hebben, bij Avondje Uit kan het allemaal. Patrick (29), een van de deelnemers, nam in januari 2024 voor het eerst deel aan een activiteit en is sindsdien bij veel meer avonden geweest.

De sleutel tot verbinding

Patrick verhuisde begin dit jaar naar een nieuwe buurt en kende nog weinig mensen. Via via hoorde hij over Avondje Uit. Hij meldde zich aan voor een wandeling in Den Bosch, maar al snel volgden er meer activiteiten. Patrick vond niet alleen de sleutel tot zijn nieuwe woning, maar ook tot een fijn sociaal netwerk. “Ik heb inmiddels een paar keer buiten Avondje Uit om met mensen afgesproken. We zijn zelfs bezig om zelf activiteiten te plannen, zoals een keer met een groepje gaan zwemmen.”

Iedereen is welkom, met of zonder beperking, benadrukt Patrick. “Sommige deelnemers zijn minder mobiel of zitten in een rolstoel. We verzinnen altijd manieren zodat iedereen mee kan doen. Dat maakt het zo bijzonder.”

Samen bouwen aan een inclusieve gemeenschap

Wethouder Marianne van der Sloot zet zich in voor een gemeenschap waarin mensen elkaar ontmoeten en ondersteunen. “Eenzaamheid komt vaker voor dan we denken en kan iedereen treffen. Er zijn momenten in het leven waar je meer kans hebt om eenzaam te worden zoals een verhuizing, een nieuwe school, scheiding, verlies of ziekte. Samen bouwen we aan een toekomst waarin iedereen zich welkom voelt en niemand alleen hoeft te zijn.”

Op de website van Avondje Uit (www.avondjeuit.org) vind je een breed aanbod aan activiteiten. Wil je meer weten over Fietsmaatjes? Kijk dan op de website van Fietsmaatjes (https:/fietsmaatjes.nl).

Benieuwd naar wat er nog meer aan activiteiten en initiatieven wordt georganiseerd in de gemeente ’s-Hertogenbosch? Bezoek de Doe-kalender van Galant (www.galant.nl/sociaal-makelaar/doe-kalender). Want samen is écht leuker!

Geef een reactie