“Bij ons ervaren zwemmers wel de prikkel, maar niet de druk”
Maar onder de oppervlakte van de cijfers zien de trainers een veel belangrijker ontwikkeling: steeds meer Treffers zwemmen geen wedstrijdjes omdat dit er nu eenmaal bij hoort, maar omdat ze hun steentje bij willen dragen aan een gezamenlijk resultaat. Het gevolg: er wordt met passie gezwommen en aangemoedigd, de onderlinge betrokkenheid is enorm!
De voorbereidingstijd voor het Winterkampioenschap (9 tot17 november) was heel kort, doordat het toernooi twee maanden eerder werd gezwommen dan voorheen. Bovendien veranderde de leeftijdsindeling, waardoor plaatsing moeilijker werd. Toch nam wederom een schoolklas vol Rosmalense zwemmers bezit van zwembad De Drieburcht in Tilburg. En minder ervaren zwemmers, zoals Mia de Ruiter en Olivia van Rumpt, die het vorig jaar nog met één optreden moesten doen, mochten nu twee of drie keer aantreden. Net als de veteraan Danny Visser trouwens, die pas op zijn 26e het zwemmen weer serieus oppakte, nog maar een half jaar geleden op slechts drie onderdelen mocht uitkomen, en nu alweer vijf nummers achter zijn naam zag staan.
Jongere zwemmers bij de hand nemen
Trainer Bertram Westera: “Danny is een voorbeeldfiguur, zonder dat hij voor het podium zwemt. Jongere zwemmers kijken tegen hem op vanwege het plezier en de passie die hij uitstraalt, en omdat hij hen bij de hand neemt. Hij voelt zich niet te goed om het teammaatje te zijn van zwemmers van elf, twaalf jaar jonger. Zo helpt hij jongens als Joris van Keulen en Jelle van den Berg om beter te worden, en dat prikkelt ook hemzelf weer om met hun ontwikkeling mee te willen gaan.”
Brents tijd was tevens goed om zijn nummer ook op het NK onder 16 te mogen zwemmen, én hij had een dag eerder ook al het estafette-zilver voor de heren 4×100 vrije slag binnengehaald, samen met Joris en Jelle. En Pien mocht in de gemengde estafette Evelien de Rooij en Wessel Vis vergezellen naar het podium.
Tips voor grote broer
Maar de meeste oh’s en ah’s bij teamgenoten, concurrenten én op de tribune klonken toch voor Adrian Janse van Rensburg, met acht individuele medailles, plus een aandeel in allebei de zilveren estafettes. Al had de jongste supporter in het Treffers-vak nog wel wat aan te merken op zijn zwemstijl. Zusje Inge (7) schreef als een volleerde techniek-analist twee A4-tjes vol met tips en aandachtpunten voor haar grote broer.
Loopt ze daarmee de trainers niet voor de voeten? Coach Antoinette van Keulen: “Wat denk je? Wat is er nu mooier dan een zwemmer die op deze leeftijd al zo naar het spelletje kan kijken? En het leuk vindt om een ander beter te maken? Met een aantal dingen die ze opschreef, had ze nog gelijk ook! En zo legt ze meteen een mooie basis voor haar eigen zwemskills…”
Wat De Treffers volgens de trainers bijzonder maakt, is dat zwemmers er wel geprikkeld worden om ervoor te gaan, maar dat er geen druk op ligt. Presteren is geen moeten. “Jelle steekt meer tijd in waterpolo dan in zwemmen. Prima! De polocompetitie telt wel veel meer wedstrijden dan de zwemcompetitie, dus we willen wel dat hij zich vrijmaakt voor die paar keer dat wij hem nodig hebben. En dat doet hij. Maar meer vragen we niet van hem. Door het polo-en zit het met zijn conditie en explosiviteit wel goed, en als het kan, traint hij ook bij ons mee. Zonder dat we erom vragen. Kijk, en dan is ’t geen moeten voor hem. Dan is het een extraatje waar hij naar uitkijkt. En zijn zwemmaatjes kijken uit naar hem.”
En Adrian? “Die traint maar vierenhalf uur in de week. We zouden hem met de nodige moeite wel meer kunnen bieden, maar dat heeft hij helemaal niet nodig. Dat beter worden alleen kan door méér te trainen, is voor veel sporters helemaal niet waar. En zeker niet op elk moment in hun ontwikkeling. Al Adrians concurrenten maken acht of meer uren, maar toch zwemt hij ze op de meeste nummers allemaal voorbij. En natuurlijk, dat is een kwestie van talent. Veel talent, in zijn geval. Maar daarbij: Adrian heeft, náást training, óók rust. Veel van zijn concurrenten waarschijnlijk niet. Deze balans is op dit moment voor hem perfect. Dus wij kijken wel uit om zomaar de druk op te voeren en de balans, die Adrian zoveel brengt, te verstoren.”
Sfeer en cultuur bewaken
Nog maar zes jaar geleden bivakkeerden De Treffers in de kelder van het regionale zwemmen. Aan de hand van Andries Kamstra werd de weg naar boven gevonden, met in 2019 promotie naar de B-klasse. Afgelopen zomer, met zijn nieuwe collega’s en een steeds grotere groep zwemmers, werd de ploeg kampioen en promoveerde naar de A-klasse.
“Toen de groep nog vrij klein was, was de grote kracht dat Andries elke zwemmer kende en aanvoelde. De groep beter maken deed hij heel erg op gevoel, en door zijn persoonlijke band met zwemmers en ouders. Nu die groep bijna driemaal zo groot is, is dat voor één persoon niet meer te doen, en wijzelf zijn meer van het plannen en voorbereiden. Dat speelde ook zeker een rol bij die tweede stap omhoog. Maar de inbreng van Andries is nog steeds groot. We hebben letterlijk dagelijks contact met z’n drieën. Over regelzaken, maar ook over waar de groep en individuele zwemmers behoefte aan hebben. Over de weg die we met hen in willen slaan, en hoe we dat kunnen doen. En hoe we de sfeer en cultuur bewaken waar we samen voor staan: dat motto van ‘wel de prikkel, niet de druk’.”
Komende week melden ook de masterzwemmers van de Treffers zich weer aan het front. Op de Open Nederlandse Masterkampioenschappen. Daarna mogen ook de snelsten onder de veteranen even pas op de plaats maken, om in januari de sterke competitiestart een passend vervolg te geven!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.