Nieuws

Kranten en huis-aan-huisbladen in de problemen

Door een dramatische daling van advertentie-inkomsten verkeren uitgevers van lokale en regionale kranten in acute geldnood. Ze kunnen freelance-medewerkers niet meer betalen en vrezen voor hun voortbestaan. Ook al omdat ondernemers hun eerder geplaatste advertenties nu niet kunnen betalen.

Zowel de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) als de branchevereniging NNP voor lokale en regionale huis-aan-huisbladen trekken aan de bel. De dalende advertentie-inkomsten raken de regionale en lokale kranten extra hard. Want zij moeten het vooral hebben van advertenties, omdat ze niet of nauwelijks inkomsten hebben uit abonnementsgelden.

Kantenuitgevers vragen begrip van freelancers die nu niet of veel minder worden ingezet. "We moeten elk dubbeltje omdraaien. En er is ook minder om te doen, geen sportwedstrijden meer om te verslaan of evenementen om naartoe te gaan", schrijft een uitgever in een mail aan zijn medewerkers.

Ook bij thuisinhetnieuws zijn de klappen hard zo geeft uitgever Wiljo van Nuland aan. "Gelukkig hebben we de steun van een grote groep vaste lokale ondernemers. Maar als alle andere losse advertentie-inkomsten langer of zelfs blijvend wegvallen dan is het uitgeven van onze 5 huis-aan-huisbladen op de huidige manier niet langer mogelijk.

Op 9 april verschijnen onze bladen in elk geval zoals gepland al zullen er wel wat aanpassingen zijn in de distributie vanwege het Corona-virus"