Nieuws

4 jaar cel voor gewapende overvallen op winkels in Berlicum en Rosmalen

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 27-jarige man uit Rosmalen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Hij pleegde in korte tijd overvallen op 2 winkels in Berlicum en Rosmalen.

De man ging op 31 januari 2020 tegen sluitingstijd de Zeeman in Berlicum binnen en haalde bij de kassa een vuurwapen tevoorschijn. Hij bedreigde een medewerker die daar stond en eiste dat zij de kassa leeghaalde. De verdachte ging er vandoor met de inhoud van 315 euro.

Op 18 januari jl. pleegde de verdachte een overval op de Kruidvat in Rosmalen. Ook daar liet hij een vuurwapen aan een medewerker zien en eiste de inhoud van de kassa. Dit keer maakte hij zo’n 590 euro buit.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte in korte tijd 2 winkelovervallen pleegde. Een overval is een bijzonder traumatische ervaring voor de slachtoffers, zeker als er met een vuurwapen wordt gedreigd. Dit soort delicten leidt bovendien tot gevoelens van onveiligheid en angst in de samenleving. De verdachte hield geen rekening met die gevoelens toen hij besloot op een berekenende en gewelddadige manier snel aan geld te willen komen.

Naast de celstraf moet hij de in de winkel aanwezige slachtoffers schadevergoedingen betalen van in totaal ruim 5.000 euro. Ook moet hij de totale schade van ruim 1.300 euro bij de Kruidvat vergoeden. De Zeeman deed geen vordering voor vergoeding van schade.