Galaxis, de afdeling ‘s-Hertogenbosch en omstreken van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS), organiseert op woensdag 18 december een lezing over het verbouwen van voedsel op de maan en Mars. De lezing zal worden gegeven door Dr. Ir. Wieger Wamelink van de Universiteit Wageningen.

Als ruimtereizigers in de toekomst langere tijd op de maan en op Mars willen verblijven, dan zullen ze daar voedsel moeten gaan verbouwen. Maar kan dat wel? Is plantengroei mogelijk op de bodems van die hemellichamen? Om dat te onderzoeken zijn verschillende experimenten opgezet met kunstmatige Mars- en maanbodems waarop zaden van verschillende groenten te kiemen werden gelegd en gevolgd in hun groei.

Na drie groeiseizoenen lukte het om groenten zoals tomaat, rucola, doperwten, rogge en aardappelen te telen, vooral door grondverbetermethoden. Of de oogst ook eetbaar is moest worden onderzocht. De bodems bevatten veel zware metalen en als die in het eten komen is dat een probleem voor de gezondheid van de mensen op Mars. Er zijn geen zware metalen gevonden die een probleem voor de gezondheid zouden kunnen betekenen. Daarna is er een ‘Mars maaltijd’ georganiseerd voor de mensen die het onderzoek hadden gesteund.

De lezing vindt plaats in Sociaal Cultureel centrum “De Biechten“, Vincent van Goghlaan 1, 5246 GA Hintham (gemeente ‘s-Hertogenbosch). Lezingen beginnen om 20:00 en eindigen meestal rond 22:15. De entree volwassenen is €7,50 en voor jongeren tot 16 jaar €3,00.

Meer informatie over Galaxis en de lezing vindt u op de website www.galaxis-sterrenkunde.nl