Zondag 28 juli waren de deuren van het Museumgemaal Caners te Gewande, net zoals elke laatste zondag van de maanden april t/m september, voor het publiek geopend van 13.00 tot 17.00 uur en rondleiders namen de bezoekers mee terug in de tijd en keken soms ook naar de toekomst.

Het gemaal is in 1933 gebouwd aan het eind van de Roode Wetering en is in gebruik geweest tot 1979, met als doel om de binnendijkse polders droog te maken en vanaf 1979 heeft het moderne gemaal deze functie overgenomen.

Als representant van een sobere functionalistische stijl heeft het gemaal architectuurhistorische waarde en mede door de gaafheid van het pand en de nog aanwezige diesel- en elektrische motoren kan ook worden gesproken van een industrieel-archeologische waarde.

Het museum laat de bezoekers de kringloop van het water zien en is in gebruik als een expositieruimte waar nog twee authentieke machines te bewonderen zijn.

Tekst en foto’s Ted van der Loo
Meerdere foto’s zie www.thuisinhetnieuws.nl