Daar ik toch voor ROS TV-Krant op bezoek was bij Museumgemaal Caners die als naaste buur nauw samenwerkt met Museum Hertogsgemaal was de overstap snel gemaakt, vandaar hier een kijkje wat dit Museum te bieden heeft.

Het museum is ingericht in het Hertogsgemaal dat van 1940 tot 1979 als elektrisch gemaal heeft gefunctioneerd ter uitwatering van de laaggelegen Maaspolders en is in 2002 geklasseerd als Rijksmonument en wordt beheerd door de Stichting Museum Hertogsgemaal.

Antoon Verhagen en Arnold Chambon hebben in 1958 aan de oevers van de Dommel de eerste voorwerpen gevonden en een archeologische werkgroep bracht vondsten bijeen uit de gehele gemeente ‘s -Hertogenbosch.

Er is ook een vrijwel compleet skelet van de Wolharige mammoet en verder botten van de Wolharige neushoorn en het Reuzen hert en bij Mill en Langenboom werden bij ontgrondingen haaientanden aan het licht gebracht.

Er zijn ook herinneringen aan de periode tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Gewande van oktober 1944 tot mei 1945 aan het front lag.

Tekst en foto’s Ted van der Loo
Meerdere foto’s zie www.thuisinhetnieuws.nl