Zondag 25 augustus zijn gemaal Van Sasse aan de Mars van Wijthdijk 1 in Grave en Museumgemaal Caners, Krommenhoek 12a in Gewande, weer geopend voor het publiek. Bezoekers kunnen van 13:00 tot 17:00 uur een kijkje nemen in de gemalen. Rondleiders nemen bezoekers mee terug in de tijd en kijken in de toekomst. Ook de vispassage bij het gemaal in Grave en Maasuiterwaard Blauwe Sluis in Gewande zijn te bezoeken.

Maasuiterwaard Blauwe Sluis

Op loopafstand van Caners is het mogelijk dit prachtige stuk natuurgebied te bezoeken. De contouren van een oud fort zijn er te zien. Een schans die de toenmalige Rode en Blauwe sluis moest beschermen. In het verlengde van het fort is een moderne pier aangelegd, waar bezoekers kunnen genieten van een mooi uitzicht.

Vispassage

Stuwen en gemalen zijn barrières voor vissen. De Graafsche Raam is een langzaam stromende laaglandbeek waar de migratie van stroming minnende vissoorten een belangrijk doel is. Om het leefgebied van de vis in het bovenliggend gebied te vergroten, paai-, opgroei- en overwintergebieden met elkaar te verbinden en/of een voldoende grote populatie mogelijk te maken, heeft het waterschap vismigratie op deze locatie hoge prioriteit gegeven. Een unieke doorgang onder het gemaal door werd hiervoor gebouwd.