Rosmalen kent vanuit de gemeente een jaarlijks beschikbaar budget van circa €100.000 (excl. De Groote Wielen) voor sociale, maatschappelijke initiatieven en of fysieke projecten door en voor bewoners en organisaties van Rosmalen.
Een aanvraag voor een bijdrage uit het budget vindt plaats via een digitaal in te vullen formulier waarbij enkele gegevens, een korte beschrijving van de activiteit of het project en een indicatie van het bedrag dat gewenst is, wordt aangegeven.
Rosmalen heeft een Bewoners Advies Groep (BAG) bestaande uit twaalf personen die de door de bewoners en of organisaties ingediende aanvragen beoordeelt en vervolgens naar de gemeente een gedragen gemeenschappelijk advies uitbrengt. De gemeente geeft aan of het advies wordt gevolgd en bericht spoedig over haar standpunt en gaat daarna over tot betaling aan de aanvrager.

Budget
Rosmalen heeft een actieve samenleving en een gezond en actief verenigingsleven. Al vele jaren is het budget dan ook jaarlijks bijna of geheel besteed en zijn er de terugkerende aanvragen.
Als we na de corona crisis weer met elkaar als bewoners, buurten en of organisaties bijeen kunnen komen om te praten over een nieuw project kan een aanvraag bij het Wijken-Buurten Budget een zeer goed ondersteunend fonds zijn voor de ideeën en buurtprojecten. Wat dat betreft spelen de BAG-gelden een belangrijke rol bij het welslagen van activiteiten. Laten we hopen dat de BAG-groep weer snel kan functioneren want dat betekent dat er weer activiteiten georganiseerd worden. Voorlopig is voorzichtigheid echter nog geboden. Door Aad van der Steen, BAG- lid