Al sinds mei verwijdert de gemeente ‘s-Hertogenbosch nesten van de eikenprocessierups uit bomen. Ook doen koolmezen hun best om rupsen op te eten. Vanaf vandaag zet de gemeente ook sluipwespen en sluipvliegen in bij de bestrijding van de eikenprocessierups. Op twee locaties in Rosmalen hangen eikenprocessierups-kasten op (EPR-kasten). De sluipwespen en -vliegen zijn een natuurlijke vijand van de eikenprocessierups. Daarmee wordt op een duurzame manier bijgedragen aan het verminderen van de overlast van rupsen.

 

Hoe werkt een EPR-kast?

De EPR-kast gebruiken we in combinatie met het opruimen van de nesten van de eikenprocessierups. We leggen een nest, waarin poppen van de rups aanwezig zijn, in een EPR-kast. De kasten hebben een rooster aan de buitenzijde waardoor sluipwespen en sluipvliegen naar buiten en binnen kunnen, maar vlinders van de eikenprocessierups niet. De eikenprocessievlinder kan zich dus niet verder voortplanten, maar de vliegen en wespen wel. Eén kast kan straks wel voor honderden nakomelingen zorgen.

Duurzame bestrijding

Sluipwespen en sluipvliegen leggen hun eitjes in de rupsen of poppen van de eikenprocessievlinder. Zodra de larven uit de eitjes uitkomen eten ze van de rups of pop, waarna deze dood gaat. Maar met het weghalen van de nesten uit bomen halen we ook deze vliegen en wespen weg. Met de EPR-kasten willen we ervoor zorgen dat er meer sluipwespen en sluipvliegen in de buurt van de eikenprocessierups gaan leven.