Elk jaar wordt op het terrein van Park de Grevelingen bij een Monument, dat is opgericht ter nagedachtenis aan de oorlogsslachtoffers van de Japanse bezetting en de Bersiap in het voormalig Nederlands- Indië , op 15 augustus een herdenking gehouden.

Dit jaar 15 augustus 2020 is het 75 jaar geleden dat Japan capituleerde en er een eind kwam aan de oorlog met Japan. Dit betekende een eind aan een gevangenschap van de Nederlanders in de Japanse concentratiekampen en de terreur van de Japanners voor vele buitenkampers.

Het had het een speciale herdenking moeten worden, ook omdat de vereniging HONI ( Herdenking Oorlogsslachtoffers Nederlands -Indië) 15 jaar bestaat. Helaas hebben wij vanwege de coronacrisis en het feit dat het Monument op het terrein van Park de Grevelingen staat , ons moeten beperken tot een korte besloten herdenking.

De herdenking vindt buiten plaats en duurt maar 3 kwartier. Ook zullen er slechts twee kransen gelegd worden namens de Gemeente ‘s-Hertogenbosch en HONI 42-49.

Indien andere betrokkenen bloemen willen leggen bij het Monument , kan dat, op verzoek van de Grevelingen , na 12 uur. Ingang buitenom via het poortje aan de zijkant.

De herdenking zal wel op livestream worden opgenomen en uitgezonden en in samenwerking met Festival Boulevard, zullen s-avonds bij Omroep Brabant enkele flitsen van de herdenking te zien zijn.

 

Over de tijd dat de Nederlanders in het voormalig Nederlands Indie gewoond, gewerkt en gestreden hebben heeft HONI een boekje uitgebracht “de vergeten oorlog”. Het doel is om dit boekje zoveel mogelijk onder de jeugd te verspreiden d.m.v. gastlessen. Het was de bedoeling om dit in 2020 voor 15 augustus te doen, maar doordat de scholen door de coronacrisis gesloten waren , is dit naar volgend jaar verschoven. Informatie hierover info@honi.nl.