In memoriam Piet Lemmens

7 juli 1942 Eindhoven 28 januari 2021 Rosmalen.

De grote betrokkenheid van Piet bij molens kwam naar voren toen hij slaagde voor vrijwillige molenaar op de molen De Twee Gebroeders te Wijk en Aalburg op 13 oktober 2005. Vanaf die tijd draaide Piet als molenaar 15 jaar op de Standerdmolen in Rosmalen, vaak samen met kleinzoon Stijn die hem hielp bij het kruien en opzeilen. Op rustige momenten, en even geen bezoekers, speelde Stijn met zijn opa het geliefde kaartspel pesten.

Als medeoprichter en penningmeester v.d. Vereniging Vrienden van de Molens van s-Hertogenbosch gaf Piet meermaals blijk van zijn kennis als molenaar en bestuurder. Zijn inzet binnen het bestuur kende twee belangrijke momenten, de realisatie van het Kollergang-monument en het tot stand komen van het boek De Molens van Rosmalen. In 2019 werd hij, bij zijn afscheid als bestuurslid, benoemd tot erelid van de Vereniging de Vrienden van de Molens van s-Hertogenbosch.

Voor de Nieuwjaarsreceptie bij de Standerdmolen, bracht Piet samen met de kleinkinderen de uitnodigingen rond bij de omwonenden. Het contact met de buurt was voor hem belangrijk en genoot hij van de belangstelling die zij aan de dag legde.

Uitspraken die we als collega molenaars de laatste maanden wat meer hoorden waren; ik zeil maar niet op, er staat toch geen wind en k zeil maar niet op, te veel wind. Na een rijk leven en liefde voor zijn gezin, familie en vrienden werd Piet aan ons onttrokken op 78-jarige leeftijd.

Piet is thuis overleden op donderdagavond 28 januari om half 7 in aanwezigheid van zijn gezin. Ter nagedachtenis is de standerdmolen van Rosmalen de dag na zijn overlijden in de rouwstand gezet. Dochter Saskia met haar man, kleinzoon Daan, de tweeling Eva en Nora waren aanwezig toen kleinzoon Stijn het wiekenkruis in de rouwstand duwde. Leden van het bestuur van de vereniging, oud molenaar Ren Vogels en het voltallige molenteam hebben daarna een minuut stilte gehouden als eerbetoon aan Piet.