De zieke kastanjebomen op de Parade worden vervangen. Daarmee starten we in december van dit jaar. Dit heeft het college besloten na de verschillende belangen zorgvuldig te hebben afgewogen. Daarbij is rekening gehouden met evenementen, veiligheid en het belang van groen voor de binnenstad.

De 122 bomen plaatsen we straks opnieuw in een 18e-eeuws bomencarré. Dat besluit is in 2007 al door de raad genomen. We gaan het plein dus niet opnieuw inrichten. We planten straks twee soorten bomen om het risico dat alle bomen ziek worden kleiner te maken. Niet alle bomen zijn geschikt voor deze locatie. In overleg met verschillende boomspecialisten is daarom gekozen voor lindes en iepen.

De Parade is een archeologisch monument. Onder de Parade liggen nog de fundamenten van het middeleeuwse Begijnhof. Wat betekent dat je op het plein niet zomaar mag graven. Bij het vervangen van de bomen is archeologisch onderzoek dan ook noodzakelijk. Dit geeft ons wel een mooie kans om meer te weten te komen over het bodemarchief.

Op korte termijn verwijderen we de overgebleven kastanjebomen op de Parade. Dit geeft de archeologen de kans om daarna onderzoek te doen naar de geschiedenis van het plein. Daarna verbeteren we de grond. Vanaf december kunnen we de nieuwe bomen dan planten. Vanwege de nieuwbouw van het Theater aan de Parade planten we een klein deel van de bomen pas als het theater klaar is. De werkzaamheden voor het planten van de bomen voeren we uit in verschillende fases. Op die manier blijft het plein dit jaar zoveel mogelijk beschikbaar voor de horeca en evenementen, als er weer meer mogelijk is.

Informatie over de werkzaamheden is te vinden op www.denbosch.nl/parade.