Half mei komen de eerste nesten van de eikenprocessierups weer tevoorschijn. We doen er alles aan om de overlast zoveel mogelijk te beperken. Zo roepen we bijvoorbeeld de hulp in van mezen. Deze vogels zijn dol op de eikenprocessierups. Tijdens de Nationale Tuinvogeltelling van januari 2021 zijn ruim 4400 mezen in onze gemeente geteld.

Om nog meer mezen te verwelkomen, delen we weer nestkasten uit. We geven er 1000 weg aan wijkraden. We verdelen ze op basis van interesse en aantal eiken in de wijk. Wijkraden gaan samen met natuurgroepen en bewoners aan de slag om de vogelhuisjes in hun wijk op te hangen. Het levert niet alleen minder rupsen op, maar ook een mooie vorm van samenwerking en burgerparticipatie

De nestkasten worden gemaakt door werknemers van inHout in Sint-Michielsgestel. Dit is een houtwerkplaats van Cello waar mensen met een verstandelijke beperking dagbesteding krijgen.

Wil je ook meer mezen in je tuin of op je balkon? Zorg voor bes-dragende planten en vaste inheemse planten waar insecten op afkomen. Of hang ook een nestkast op! Je kunt een nestkast kopen bij het tuincentrum of zelf maken. Op de website van de vogelbescherming vind je handige (bouw)tips!

Wij bestrijden de eikenprocessierups alleen op een natuurvriendelijke manier. Naast deze maatregelen blijven we de rupsen natuurlijk ook wegzuigen uit de eikenbomen. Meer informatie over de eikenprocessierups vind je op de pagina Eikenprocessierups.