Afgelopen jaar is de Nederlandse maatschappij noodgedwongen nog digitaler geworden. Je kunt eigenlijk niet meer zonder het internet. Van e-mails versturen tot videobellen en van internetbankieren tot de donorregistratie: digitale vaardigheden zijn vandaag de dag niet meer weg te denken. Voor veel Nederlanders vormt dit niet een direct probleem, maar toch is er nog altijd een grote groep mensen die er wat meer moeite mee heeft.

Daarnaast is er een enorme toename in eenzaamheid in Nederland bij jong én oud. Stel je voor: je ziet een minimaal aantal mensen, omdat je tot een risicogroep behoort en daarnaast ben je niet digivaardig genoeg om te videobellen met een familielid of vriend die je normaal wekelijks over de vloer krijgt. De dagen worden langer en stiller. Daar hebben mensen dat toch moeite mee. Daarnaast voelen ze zich ook nog eens schuldig ten opzichte van anderen door alsmaar afhankelijk te zijn van hen als het op digitale zaken aankomt. De redenen variëren, maar steeds meer mensen zijn het zat en willen digitaal wijzer worden!

Bij de Bibliotheek West-Brabant wordt de cursus Klik&Tik aangeboden, waarmee iemand stap-voor-stap leert het internet op te gaan. Er komen basisvaardigheden aan bod, maar ook modules over sociale media én over veilig het internet op gaan (wat in deze tijd ook niet meer zo vanzelfsprekend is). Ook vindt in sommige gemeenten de cursus Digisterker plaats, waarin er vooral gefocust wordt op de digitale overheid. Normaal gesproken komen Klik&Tik-cursisten naar de bibliotheek en worden zij daar door vrijwilligers begeleid, maar dat gaat nu helaas niet.

Om mensen nu toch van dienst te kunnen zijn, biedt de Bibliotheek West-Brabant een nieuw traject aan: Klik&Tik Online. Mensen die thuis over een computer of tablet beschikken, kunnen aan de slag met een online cursus en een handleiding die de bibliotheek opstuurt na telefonisch contact. Daarnaast zitten twee vrijwilligers klaar op dinsdagmiddag en woensdagochtend voor vragen tijdens een telefonisch spreekuur. En dan is er zelfs ook nog een aantal vrijwilligers die deelnemers persoonlijk begeleiden via de telefoon.

Op deze manier kan iedereen digitaal wijzer worden. Als jij zelf interesse hebt in zo’n cursus, of je kent iemand die hem zou kunnen gebruiken, kun je altijd contact opnemen door te bellen naar de Bibliotheek West-Brabant op 06-18052248 op dinsdag en donderdag tussen 14.00 en 16.00 of een whatsappbericht te sturen.