Tijdelijke huurders in jouw buurt? Lege loodsen trekken criminelen aan. Zie jij illegale activiteiten?

Het gebruik van agrarisch vastgoed voor de productie en opslag van drugs is een groot probleem. Boeren weten dat drugscriminelen op de loer liggen. Uit onderzoek blijkt dat zij ook weleens te maken met pogingen om hun leegstaande gebouwen te laten gebruiken voor criminele activiteiten.

Op 24 maart zijn gemeente en politie samen op pad gegaan. We gingen in gesprek met eigenaren van boerenbedrijven en andere ondernemers. Ook hebben we een aantal preventieve controles uitgevoerd. In een schuur bleek een opslag van hard- en softdrugs. De schuur is hierom onmiddellijk op last van de burgemeester gesloten. Verder zijn geen misstanden gevonden. In totaal zijn meer dan 100 bedrijven bezocht. Veel mensen reageerden positief op ons bezoek. Doel van de actie is ook eigenaren te waarschuwen.

Een paar tips

Het snelle, contante geld dat een crimineel aanbiedt, kan verleidelijk zijn. Maar wees je bewust van de grote risico’s wanneer je in contact staat met criminelen. Een paar tips waar je op kan letten, en wat je kan doen wanneer je wordt benaderd.

Wil je je woning, bedrijfspand, schuur, stal of loods verhuren?

• Accepteer nooit contante betalingen, laat huur betalen via de bank.

• Vraag om het originele identiteitsbewijs en maak een foto/kopie.

• Is de huurder een bedrijf? Vraag bij de KVK gegevens op of kijk of het bedrijf een website heeft.

• Is de huurder geen bedrijf maar ergens in dienst? Vraag om een werkgeversverklaring en bel de werkgever ter controle.

• Maak goede afspraken met de huurder en leg deze vast.

Komen er mensen ongevraagd op je erf?

• Noteer kentekens, maak foto’s en onthoud hoe de mensen eruitzien.

• Vraag rond in de omgeving: wie kent ze? Zijn ze ook al bij de buren geweest?

• Overleg met de wijkagent.

• Waarschuw de WhatsApp-groep van de buurt.

Als je het niet vertrouwt?

Zie je verdachte situaties in jouw omgeving, herken je de signalen die worden beschreven of ben je benaderd door criminelen? Meld dit dan bij de politie bij de wijkagent (vind jouw wijkagent op de website van de politie) of via 0900-8844. Anoniem melden kan bij Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 of op of de website van Meld Misdaad Anoniem.

Bij meldingen die betrekking hebben op het milieu, bijvoorbeeld een dumping van drugsafval, kun je ook melding doen via de website van Milieuklachten. Ga er in geen geval zelf op af!