(Heemkundekring Rosmalen/Ons Rosmalen)

Door: Ronald van Grinsven & Antoinette van Grinsven – Raijmakers

Vandaag gaan we terug begin jaren 80. Laurentius school, zo te zien de kleuterklas. Dit was destijds een apart gebouw. Je begon in de crèche een houten gebouw, en daarna stak je over om naar de kleuterschool te gaan. Dan maar weer oversteken, naar de "grote" school. Deze toch wel opvallende foto geeft toch maar aan dat schoolfotograaf een vak van geduld is. Onder leiding van Pastoor Verstegen. Die toch met "Gods" hand geen orde kan scheppen in de chaos. Vraag me toch af hoeveel film de fotograaf heeft moeten gebruiken. En dat ouders toch gingen bellen waar de kids bleven omdat ze al met het avondeten zaten. Een tijdrovend klusje geweest…. zo te zien! — ►►

Vechtende, tong uitstekende kleuters doen het altijd goed op de plaat, en vooral als er ook nog een aantal ook nog eens wegkijken. Die zien blijkbaar iets anders dan het "vogeltje". Ja, 40 jaar naderhand heeft de fotograaf er ongetwijfeld nog "nachtmerries van". En dan pastoor Verstegen die strak blijft kijken, het is net een fragment uit "one flew over the cuckoo’s nest". Een heerlijk beeld. Toch ik hou er wel van, en vooral die rooie klompjes helemaal rechts vallen me direct op. Ik vermoed dat de Pastoor naderhand wel een borreltje nodig had. Zijn gebedenboek pakte en tot de heer ging bidden, zodat het met de kids later allemaal wel goed zou komen….