(Heemkundekring Rosmalen/Ons Rosmalen)

Door: Ronald van Grinsven & Antoinette van Grinsven – Raijmakers

Melkman, kolenboer, bakker noem het maar op, het werd thuisgebracht, per kar, fiets en later gemotoriseerd. Nu vaak overgenomen door de grootgrutters… Wat vroeger een "specialiteit" was, is het nu allemaal in een keer te bestellen en je kan gelijk je hele koelkast vullen. Deze foto toont al aan dat de grotere partijen al een rol beginnen te spelen en bezorgen, wie kent de "SRV-man" nog, je weet wel die kruidenier op wielen, je stapte naar binnen in zo’n lange wagen, vaak het type Spijker, en je deed de boodschappen aan de deur. Velen zullen smakelijk hebben gelachen toen ma Flodder in zo’n " sjees keet" daar haar gang ging. Ik ben nog van de generatie die het nog net heeft meegemaakt.

Het praatje met de melkman met zijn buideltas vol met geld om zijn nek, Ik zie Jo en Rien Coppens nog elke dag wegrijden in hun Bedfords, de ene met gele zeil daar reed Pa Jo in, de andere met rode zeil daar reed zoon Rien in, crossen door Rosmalen om hun groente aan de man te brengen, d’n Bies die bij ons het brood kwam brengen, in het begin door Henk en zijn Paard, daarna in van die busjes. En hoe vaak kwam Wil d’n Bies niet in haar Peugeot het gebak persoonlijk brengen. Tien d’n Uitert die rondreed, onze ome Bert en ome Sjaan die hun melk aan de man brachten. Ja vele reden lange tijden door ons "durpke" om hun "brood" te verdienen, de kleine supermarktjes in het dorp hadden bezorg jongens.

Het is er allemaal niet meer, de praatjes, het laatste nieuws uit de monden van de bezorgers, de bakkies koffie, tja vaak werd er met hun lief en leed gedeeld, ze hadden een soort van sociale functie in het dorp. Nu weggevaagd door de giganten, je kan bestellen tot in China toe, je kan het niet bedenken of het wordt bezorgd tot aan de deur -wij bezorgen aan huis- niks uit de moderne tijd dat gebeurde vroeger al gewoon. Destijds met een praatje en een lach. Nu als je geluk hebt binnen een dag, gebracht door een bezorger die zoveel pakketten moet doen, dat hij nergens geen tijd meer voor heeft. De kinderen wachten niet meer op een snoepje dat je met geluk destijds kreeg… Ze wachten nu op iets van ene Ali of Mr Bol, nou ja wachten, kun je het ook niet noemen voor 22.00 besteld morgen in huis…..