Het Moderna-vaccin werd tot nu toe veelal ingezet voor het vaccineren van ziekenhuispersoneel, huisartsen en een grote groep mensen in zorginstellingen. Sinds kort wordt het Moderna-vaccin ook ingezet door de GGD. Dit gebeurt op 10 locaties in Nederland. Twee daarvan zijn in de regio Hart voor Brabant en wel in Veghel en Den Bosch.

Over vaccineren met Moderna

Moderna is een mRNA-vaccin en is vergelijkbaar met dat van BioNTech/Pfizer. De vaccins beschermen allebei goed tegen ernstige ziekteverschijnselen en ziekenhuisopname. Op de vaccinatielocaties in Veghel en Den Bosch bepaalt de GGD ter plaatse of mensen BioNTech/Pfizer of Moderna krijgen. Beide vaccins zijn geschikt voor dezelfde doelgroepen, dus worden ze samengevoegd in één mRNA zorgprogramma. De keuze voor een van de twee vaccins hangt af van de beschikbaarheid op de locatie. Mochten mensen eerder al gevaccineerd zijn met BioNTech/Pfizer, krijgt men ook als tweede vaccin BioNTech/Pfizer.

Beschermen de vaccins even goed?

De vaccins zijn gebaseerd op dezelfde technologie. De EMA heeft ze ook op dezelfde manier beoordeeld. Deze vaccins zijn meer dan 90% effectief in het voorkomen van ziekte door het coronavirus. Dit betekent dat er in een groep gevaccineerde mensen 90% minder mensen coronaklachten krijgen dan in een (even grote) groep mensen die niet gevaccineerd zijn. Uit de onderzoeken blijkt dat mensen die na een vaccinatie toch corona kregen, minder ernstig ziek werden.

Meer informatie

GGD Hart voor Brabant vaccineert doelgroepen op basis van de landelijke vaccinatiestrategie. Mensen die een uitnodiging krijgen, kunnen een afspraak maken voor vaccinatie. Voor algemene vragen over de coronavaccinaties of het coronavirus is het landelijke nummer 0800-1351 (dagelijks van 8.00-20.00 uur) beschikbaar of www.coronavaccinatie.nl. Of kijk voor meer informatie op de website van GGD Hart voor Brabant.