De provincie Noord-Brabant is samen met Uniek Sporten Brabant een proef gestart met het uitlenen en uitproberen van sportprotheses. Deelnemers krijgen een tijdelijke maatwerk-sportprothese aangemeten en worden begeleid in het sporten. De leen- en uitprobeerperiode duurt maximaal zes maanden. Voor deze proef ‘Uitleen Sportprotheses’ zoekt de provincie nog vijf kinderen en vijf volwassenen die willen gaan sporten en bewegen en daarvoor een sportprothese of –orthese nodig hebben.

Het aanmeten en aanschaffen van een sportprothese is een intensief proces en kostbare investering. Dat weerhoudt veel mensen met een beperking om te gaan sporten. Daarom start provincie Noord-Brabant samen met Uniek Sporten Brabant met een proef waarin kinderen en volwassenen een tijdelijke sportprothese kunnen lenen en uitproberen. Gedurende de uitprobeerperiode krijgen de deelnemers begeleiding en professioneel advies over de mogelijkheden en het gebruik van de voorziening. Mocht blijken dat de gekozen sport en de prothese bevallen, dan kan de sporter besluiten een definitieve sportprothese aan te schaffen.

Uniek Sporten Brabant

Mensen met een prothese die nog op zoek zijn naar een passende sport kunnen contact opnemen met Uniek Sporten Brabant. De beweegcoaches van Uniek Sporten Brabant bieden iedereen met een beperking of chronische aandoening gratis ondersteuning bij het vinden van een passende sport- of beweegactiviteit. Daarnaast ondersteunen ze ook bij andere beweegvragen, zoals het zoeken van een sportmaatje, het aanvragen van sporthulpmiddelen of het zoeken naar financiële voorzieningen. Meer informatie over het aangepaste sportaanbod in Brabant en de beweegcoaches is te vinden op www.unieksportenbrabant.nl.