In de gemeente ’s-Hertogenbosch vinden we het zeer belangrijk dat jongeren na het afronden van hun opleiding snel aan het werk kunnen. Dat geldt zowel voor jongeren in het regulier als in het speciaal onderwijs. Om jongeren uit het voortgezet speciaal onderwijs (vso) daarbij een handje te helpen, gaan vso-school Hub uit Rosmalen, UniK, UWV en het gemeentelijk werk- en ontwikkelbedrijf Weener XL nog meer samenwerken.

We willen dat school en werk zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Daarom bekijken we samen met de jongere wat het beste bij zijn of haar ontwikkeling past. Daarna wordt gezocht naar werk dat het best op die ontwikkeling aansluit. Het mooiste is als de jongere aan de slag kan bij een reguliere werkgever. Als dat niet of nog niet haalbaar is, dan kan gedacht worden aan Beschut Werken

Om te zien of Beschut Werken goed bij een jongere past, gaat hij of zij tijdens de opleiding in drie stappen werken bij Weener XL. De eerste stap is een kennismaking, daarna volgt een stage van drie keer zes weken op verschillende werkplekken. De derde stap is een stage van een jaar bij Weener XL.

Als in dat derde jaar blijkt dat de leerling inderdaad een goede kandidaat is voor Beschut Werken, dan gaat het UWV aan de slag. Met alle informatie van de school, de ouders, UniK en Weener XL stelt het UWV een advies Beschut Werken op. De jongere kan daarna meteen van school aan de slag in een Beschut Werken dienstverband, waarmee school en werk goed op elkaar aansluiten.