Waterschap Aa en Maas en de gemeente ‘s-Hertogenbosch hebben blauwalg aangetroffen in de Watertuinen in de wijk De Groote Wielen. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Om bewoners te waarschuwen plaatsen we hier borden. Ook in andere sloten en plassen in onze gemeente kan blauwalg voorkomen. Daarom adviseren wij u contact met water te vermijden wanneer u twijfelt over de kwaliteit daarvan.

Blauwalg herkent u vaak aan de groene of blauwachtige kleur van het water. Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of binnenkrijgen van het water is er kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen of ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.

Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water afkoelt door bijvoorbeeld regen, wordt de hoeveelheid blauwalg minder.