Gemiddeld hypotheekbedrag stijgt in één jaar met ruim 10 procent

Als gevolg van de zeer krappe woningmarkt in de Randstad droogt de huizenmarkt nu óók in andere delen van Nederland op. Door de sterk gestegen huizenprijzen is het aantal betaalbare woningen overal in het land tot een minimum gedaald. Oók in de provincies buiten de Randstad, die vorig jaar nog enigszins toegankelijk waren, zorgt dit ‘waterbedeffect’ ervoor dat de woningmarkt nog verder op slot raakt.

Deze groeiende schaarste is ook zichtbaar in het gemiddelde hypotheekbedrag, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Het gemiddeld hypotheekbedrag steeg in één jaar met maar liefst 10,5 procent en bedraagt nu 325.000 euro. Verder nam het aantal hypotheekaanvragen in 2021 voor de aankoop van een woning sterk af (-20 procent). De grootste dalingen zijn zichtbaar in de provincies buiten de Randstad en zijn het sterkst in Zeeland (-29 procent), Overijssel (-29 procent), Groningen (-27 procent) en Drenthe (-25 procent).

Als gevolg van de sterk stijgende huizenprijzen en het schaarse woningaanbod zijn in alle delen van het land steeds minder betaalbare woningen beschikbaar. Zo stonden volgens de NVM in het vierde kwartaal van 2021 slechts 15.600 woningen te koop, een daling van 33 procent ten opzichte van een jaar geleden. Eerst was dit vooral zichtbaar in de grote en middelgrote steden in de Randstad, vervolgens in de omliggende gemeenten en nu óók in de provincies buiten de Randstad.

Bron: De Hypotheker