Als de politie een voertuig een stopteken geeft, dan is de eerste vraag van de bestuurder regelmatig: “Waarom wordt ik aangehouden?” Los van het feit dat men bij een verkeerscontrole niet aangehouden, maar staande gehouden wordt, is het antwoord vrij simpel. In de Wegen Verkeerswet mag de politie iedere bestuurder van een voertuig staande houden. Oók als de bestuurder alles op orde lijkt te hebben, is men verplicht om aan een stop-, volgteken of andere aanwijzing te voldoen.

Een agent mag ook vragen aan de bestuurder om mee te werken aan een indicatieve alcohol en/of drugstest. Wie dit weigert krijgt een bekeuring van 250 euro per weigering. Als je denkt dat het slim is om te weigeren als je weet dat je alcohol en/of drugs op hebt, dan maak je een misrekening.

Ondanks dat indicatief niet is vastgesteld of je wel of niet onder invloed was, kan de politie namelijk je bevelen om mee te werken aan een ademanalyse of bloedonderzoek. Ook dit mag je weigeren. Kosten voor deze weigering worden later door het Openbaar Ministerie bepaalt. Wat bij deze weigering wel direct ingeleverd mag worden is het rijbewijs. Daarnaast zal er tegen de bestuurder een proces verbaal worden opgemaakt van rijden onder invloed.

Moraal van dit verhaal: Bespaar geld en rij niet als je onder invloed bent van drank of drugs.