Het landgoed is altijd in transformatie waar de natuur je met open armen verwelkomt en waar de natuur geneeskracht biedt en sinds enkele maanden al volop gewerkt wordt, zowel in de woningbouw, het grondwerk, als in het onderzoeken naar oudheden uit de vorige eeuwen en zo zijn er bij graafwerkzaamheden bij Mariënwater delen van een beenderstelsel gevonden, waarschijnlijk uit de jaren 1600 -1700, ten teken dat er waarschijnlijk een begraafplaats is geweest van een klooster en zijn de delen meegenomen door een bedrijf dat gespecialiseerd is in de archeologie en waar de resten bewaard worden
Op verzoek van de projectleider van Projectontwikkelaar VOF Land van Coudewaterzijn er o.a. ook enkele foto’s van gemaakt door ondergetekende als onderdeel van de reportage.

Coudewater, ook Koudewater, Couwater of Mariënwater genoemd, was een dubbelabdij van de orde der birgitinessen en birgitijnen en werd in 1434 gesticht door Milla de Kampen en Peter de Gorter en is ontstaan als een dubbelconvent van de orde St.Brigitta.

Het werd een klooster voor de paters en broeders én een klooster voor de nonnen en waar moeder abdis de baas was van het geheel en het huidige “Oude hoofdgebouw” het zusterklooster was.

De abdij heette oorspronkelijk ‘Maria Ad Aquas Frigidas’, hetgeen betekende Maria Van de Koude Wateren en vandaar dat het convent al snel de naam kreeg van: Mariënwater.

Tekst en foto’s Ted van der Loo