De Filmliga Oss, de grootste filmclub van Nederland, bestaat 19 maart 2023, 55 jaar. En dat mag gevierd worden.

In januari 1968 kwam een aantal filmliefhebbers bij elkaar in café Bellevue, voor de oprichtingsvergadering van een filmclub. Doel van de oprichters was het maandelijks vertonen van films op niveau, films met artistieke kwaliteit die in het circuit voor het grote publiek nauwelijks aan bod kwamen. De eerste voorstelling vond plaats op 19 maart 1968 met de film ‘Blow Up’. Filmliga Oss was een feit. 

Om de groep van belangstellenden vooral ruim te houden zodat de liga kon groeien, werden al té experimentele films vermeden. De ideeën over de te vertonen films zijn in de loop der tijd zo goed als hetzelfde gebleven en de filmkeuzecommissie kiest nog steeds de films uit. Leden van de film geven na de voorstelling hun waardering voor een film door middel van een keuzestrookje. 

Dat de formule werkt, blijkt uit het feit dat de filmliga Oss met 1250 leden al 55 jaar bestaat. De keuze van de films is hierbij uiteraard de belangrijkste reden, maar ook het betaalbare abonnement of lidmaatschap wat jaarlijks aangeboden wordt.

Een jaarabonnement kost voor het seizoen ‘22/23 € 52,50. Hiervoor krijgen leden 10 films en als extraatje 2 films tijdens het filmfestival met ontbijt in de maand maart aangeboden. 

Om de mijlpaal van 55 jaar te vieren biedt de filmliga op 14, 15 en 16 februari 2023 in de Rabozaal van Theater De Lievekamp een extra voorstelling aan voor haar leden, waarbij zij kunnen kiezen uit drie verschillende Nederlandse films. 

DINSDAG 14 FEBRUARI 16.00 UUR EN 20.00 UUR
ZEE VAN TIJD 

WOENSDAG 15 FEBRUARI 16.00 UUR EN 20.00 UUR
NARCOSIS 

DONDERDAG 16 FEBRUARI 16.00 EN 20.00 UUR
BO