MEDICIJNKASTJES OP ALLE 75 BOSSCHE BASISSCHOLEN EN SCHOLEN IN HET VOORTGEZET ONDERWIJS

Bij 1 op de 10 meisjes en vrouwen, die in armoede leven, is er thuis soms geen geld voor maandverband of tampons. Het mag in den Bosch niet zo zijn dat je door menstruatie-armoede bijvoorbeeld niet naar school kunt en daardoor een les, proefwerk of examen mist.

Uit een online onderzoek (juni 2019) van Plan International onder ongeveer duizend meiden en vrouwen in Nederland tussen de 12 en 25 jaar bleek dat een op de 10 van hen wel eens te weinig geld had om menstruatieproducten aan te schaffen.

Sommigen zijn uit geldgebrek aangewezen op alternatieven zoals wc-papier of lappen stof.

Nogal wat meisjes blijven, vanwege de situatie, thuis tijdens de menstruatieperiode 

Ook bleek dat mensen noodgedwongen bezuinigen op het kopen van voedsel (bijvoorbeeld groente of fruit) of andere boodschappen om toch menstruatieproducten te kunnen kopen. Daarnaast hadden mensen door geldgebrek niet genoeg producten in aantal en moesten ze het rantsoeneren.

Dit heeft mogelijk irritaties en/of infecties tot gevolg, omdat producten te lang gedragen worden. Armoede heeft vaak een nadelig effect op het leven van jongeren. Jongeren zelf ervaren vooral verschillen in sociale situaties. Sociale uitsluiting ligt op de loer als jongeren niet kunnen meedoen met leeftijdgenootjes

Armoede en sociale uitsluiting blijven onverminderd een probleem, ook in den Bosch..

In den Bosch leven 3000 gezinnen van het sociaal minimum, waarvan een groot aantal onder de armoedegrens.

Van de Rijksoverheid hoeven we op korte termijn niets verwachten.

In Nederland pleitte het College voor de Rechten van de Mens in 2020 al voor het gratis verstrekken van deze producten. Daarmee moeten volgens het college belemmeringen voor arme vrouwen worden weggenomen.

In 2021 probeerde de PvdA het gratis beschikbaar van de menstruatieproducten ook al voor elkaar te krijgen. Maar toen was daar nog geen Kamermeerderheid voor. Het kabinet vond dat een taak van de gemeenten.

AKTIE

De Bossche stichting “zorg voor een ander” (I.O) wil op alle 75 basisscholen en scholen in het voortgezet onderwijs op de damestoilet gratis een medicijnkastje ophangen gevuld met hygiëne en menstruatieproducten.

We willen ook bij alle buurthuizen in den Bosch een gevuld medicijnkastje ophangen.

Het kastje is voor iedereen beschikbaar.

 

WAT DOEN WE CONCREET

Op school en buurthuis hangen onze vrijwilligers een medicijnkastje

De kastjes zijn gemaakt van RVS met een matglazen deurtje (25 x 35 x 12 )

Het kastje kan niet op slot

Elk kastje wordt gevuld met:

3 pakken maandverband normaal (32 stuks per pak)

3 doosjes tampons mini, normaal en super (32 stuks per doosje)

1 pak met vochtige washandjes (24 stuks per pak)

2 doosjes ibuprofen (20 stuks per doosje)

2 doosjes paracetamol (50 stuks per doosje)

De Stichting zal zelf regelmatig de kastjes controleren.

TEGENPRESTATIE VAN DE SCHOOL

Als een kastje eenmaal hangt zullen we de scholen oproepen om, geheel vrijblijvend, aandacht te  schenken aan het thema armoede en menstruatiearmoede in het bijzonder .

We kunnen ons ook voorstellen dat scholen zelf acties opzetten waarbij leerlingen hygiëne en menstruatieproducten kunnen doneren om het kastje aan te vullen en op die manier menstruatiearmoede uit de taboesfeer te halen.

KOSTEN

Medicijnkastje                  42.95,-

Hygiëne producten         17.34,-

Totaal                                   60.29,-

Elk kastje kost ons (medicijnkastje en hygiëne producten) 60.29,-

Uitvoering van deze actie kost: 60.29,- x 75 kastjes is 4.521,75,-

 

UITVOERING

Voor de uitvoering, het ophangen en vullen van de kastjes, willen we een beroep doen op het klussenteam van Weener XL

Weener XL is het werk en ontwikkelbedrijf van de Gemeente ‘s-Hertogenbosch.

Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt vinden hier zinnig werk

 

NAVULLING

Vrijwilligers zullen regelmatig de kastjes controleren en eventueel aanvullen.

We zullen hiervoor ook een beroep doen op de scholen zelf

 

ARMOEDEFONDS MUPS

Bij het Armoedefonds kunnen particulieren en organisaties een aanvraag indienen voor een zogenaamde MUP (menstruatie uitgiftepunt). In den Bosch hangen er inmiddels een tiental van deze MUP’s. De Stichting zorg voor een ander zal in de toekomst zeker de samenwerking zoeken met het Armoedefonds. Hierbij denken we o.a. een beroep te kunnen doen voor de navulling. de arbeidsmarkt