zaterdag 22 april kwamen 2 aspiranten teams in Zevenaar in actie op het NK lifesaving voor teams. Aspiranten zijn de jeugdige wedstrijdzwemmers (tot 15 jaar) bij de lifesavingsport.

 

Tijdens deze wedstrijd werd er in drie verschillende leeftijdscategorieën gezwommen. In 2 van deze categorieën stonden we met een gemengde ploeg aan de start. Afhankelijk van de leeftijdscategorie werd er op 5 of 6 verschillende onderdelen, zoals wisselslag, lijnredding, ring-/ pop duiken, torpedoboei- en vervoersestafette met ring of pop, gestreden om de nationale titel. Iedere ploeg bestaat uit 4 zwemmers en maximaal 2 reserve zwemmers.

Bij ieder onderdeel zijn punten te verdienen, hoe eerder je aantikt bij de finish, des te meer punten je krijgt voor dat onderdeel, waarna aan het einde van de dag het eindklassement wordt opgemaakt. Welk team heeft in zijn categorie de meeste punten bij elkaar gezwommen? Hierbij valt het slechtste onderdeel af.

 

Na een wat tragere start kwamen de teams goed op stoom. Meerdere races waren erg spannend, wie tikt er als eerste aan!? Wat is dat een geweldige ervaring!!

 

Naast het totaal klassement is er ook nog het Line-Throw klassement. Dit is een onderdeel wat je met een duo doet. Eén zwemmer bevindt zich op een bepaalde afstand in het water en houdt met 1 hand een barrière vast. (Deze afstand is afhankelijk van de leeftijdscategorie van het team.) Het tweede teamlid staat op de kant met het uiteinde van het uitgestrekte touw in de hand. Zodra het startschot klinkt draait de “redder” het touw zo snel mogelijk in grote lussen en werpt het touw naar de teamgenoot in het water. Zodra deze het touw kan pakken, zónder de barrière los te laten, mag hij/zij naar de kant getrokken worden. Dit kan razendsnel gaan, maar ook grandioos mislukken. It’s all in the game!

 

Hard trainen werd beloond.

In het overall klassement mochten de Rosmalense aspiranten C-gemengd het podium beklimmen voor de 3e plaats. Sophie en Elise Scholten, Loek van Iersel, Lars Lemmens, Iris van Zoelen en Lotte Vorstenbosch kregen de bronzen medaille omgehangen.

 

Op de Line-Throw werdt meerdere malen het podium beklommen:

1e plaats voor Cas Strelitski en Amber Kielen
2e plaats voor Samuel Robbertson en Sjors van Beem
3e plaats voor Lars Lemmens en Loek van Iersel

 

Dit was de laatste pool (binnen) wedstrijd van dit seizoen. Uiteraard trainen we wel door, maar de focus gaat nu naar de Ocean (buiten) wedstrijden.

Natuurlijk kunnen onze wedstrijdzwemmers snel zwemmen, maar doorzettingsvermogen, samenwerken en inzicht zijn minstens zo belangrijk om een medaille te kunnen winnen! Ben je nieuwsgierig geworden naar de andere wedstrijdonderdelen, laat je informeren of kom een keertje kijken.