‘s-Hertogenbosch is een van de gemeenten in de regio Oost-Brabant die wil gaan werken met een voetbalvergunning bij betaald voetbalwedstrijden. Deze nieuwe maatregel moet gaan helpen om de veiligheid rond voetbalwedstrijden beter te maken. En zo ongeregeldheden terug te dringen. Zodat betaald voetbal voor iedereen weer een feest wordt. De gemeenteraad bespreekt dit voorstel van het college 4 juli aanstaande.

Betere veiligheid, meer gezelligheid

Met de vergunning ontstaat er een betere gezamenlijke voorbereiding van een voetbalwedstrijd. FC Den Bosch, politie, Openbaar Ministerie en gemeente trekken hier samen in op. Streven is om er komend voetbalseizoen 2023/24 mee te starten. Als onderdeel van de bredere aanpak voor een veilig voetbalfeest voor iedereen.

Samen in de regio

De regio Oost-Brabant kent zes betaald voetbalorganisaties in een straal van 25 kilometer. De vier voetbalsteden Eindhoven, Oss, Helmond en ‘s-Hertogenbosch  kiezen voor een gezamenlijke aanpak. Samen met de betaald voetbalorganisaties, politie en Openbaar Ministerie. Ze willen dezelfde voetbalvergunning gaan gebruiken. Ook in het opleggen van maatregelen in geval van geweld en vernielingen trekken de partijen samen op.

Landelijke ontwikkeling

Steeds vaker hebben we als samenleving te maken met ongeregeldheden bij betaald voetbalwedstrijden. Rond en in het stadion. Denk dan aan geweld en agressie tussen supporters, naar beveiligers en politie. Dit gaat vaak samen met vernielingen en illegaal vuurwerk. De prijs die we hiervoor als samenleving betalen is er. Want het verpest de beleving en vreugde van goedwillende supporters . En het legt een zware belasting op de politiecapaciteit.

De landelijke Regiegroep Voetbal en Veiligheid heeft daarom in januari een gemeentelijk handelingskader gemaakt. De voetbalvergunning is een uitwerking van dit kader en geldt als de belangrijkste aanbeveling.