Zaterdag al vroeg in de ochtend zou het eerste startschot gegeven worden bij de Flanders, International Lifesaving Competition (FILCOW). Om er zeker van te zijn op tijd aan de start te verschijnen vertrokken de Rosmalense sporters al op vrijdag om de eerste hindernis te overwinnen… de files van Antwerpen.  Zaterdagochtend klonk al vroeg de wekker om er zeker van te zijn bij de start om 8:30u van het eerste onderdeel, de 2km beachrun en board rescue (een team onderdeel waarbij een teamlid de als drenkeling bij een boei ligt en het andere teamlid de drenkeling komt redden) te kunnen starten. Een aantal (jeugdige) sporters van Redding Brigade Rosmalen debuteerde afgelopen weekend bij een eerste Ocean wedstrijd op zee. Een hele beleving als je dit vergelijkt met de omstandigheden van de vertrouwde Groote Wielenplas, veel meer stroming en golven waar de sporters rekening mee moesten houden.

Oceanwedstrijden staan er binnen de lifesavingsport om bekend dat ze zwaar, intensief maar ook vooral onvoorspellend zijn. Niet alleen de weersomstandigheden maken de wedstrijd iedere keer anders ook kunnen de weersomstandigheden ervoor zorgen dat de organisatie besluit om onderdelen aan te passen of het programma. Een lifesaver moet natuurlijk niet alleen vaardig zijn, ook moet hij in kunnen spelen op onverwachte elementen. Die laatste vaardigheid wordt bij Oceanwedstrijden dan ook zeker getest.

Tijdens de FILCOW zijn vele onderdelen doorlopen, van individuele onderdelen als teamonderdelen met 4 personen.  De sporters kwamen uit in de leeftijdscategorieen: de jeugd (10-14 jaar) , de open klasse (15-39 jaar) en de masters (40+). Tijdens de FILCOW waren niet alleen sporters uit Belgie en Nederland, de concurrentie kwam ook uit Frankrijk, Groot Brittannie, Zwitserland en Duitsland. In totaal stonden er 400 lifesavers van jong tot oud aan de startlijn.   .
Onze 13 Rosmalense Lifesavers gingen lekker, meerdere series werden succesvol doorlopen waarbij   B en ook A finales werden bereikt. Het Rosmalens meisjes team, Maaike Hirink, Marijn van der Liet, Iris van Zoelen en Sophie Scholten. mocht zelfs 3x het podium beklimmen.
Op het onderdeel beachsprint relay (4x 70m sprinten door het mulle strandzand) werden de dames 2e. Bij de onderdelen rescue tube rescue race en de oceanwoman relay gingen de meiden zo hard dat ze een 3e plek wisten te bemachtigen.

Bij de rescue-tube-rescue-race start de 1e zwemster richting één van de boeien. Bij de boei wordt deze zwemster zogenaamd de drenkeling. Dan gaat de 2e zwemster te water met een rescuetube (een variant op de rode baywatch can). In het water worden zwemvliezen aantrokken en zwemt ze naar de drenkeling. Achter de boei wordt de drenkling ingeklikt en mogen beide dames beginnen aan de terugweg. In het ondiepe water staan de andere 2 ploeggenoten, de slepers, klaar om de drenkeling over te nemen en deze de kant op, over de finishlijn te slepen.

Op de surfrace, een flinke ronde om de boeienlijn heen zwemmen, had master Michiel Dona succes. Hij zwom zich op dit onderdeel naar een 1e plek.

De FILCOW was ook dit jaar naast succesvol ook weer geweldig leuk maar ook zeer leerzaam. Dat beloofd wat voor de komende wedstrijden dit seizoen. Zaterdag 2 september organiseert Redding Brigade Rosmalen samen met Reddingsbrigade Nederland in het Engelermeer de Nederlands Kampioenschappen voor de jeugdige lifesavers (tot en met 14 jaar). Bent u nieuwsgierig geworden naar de sport, dan zien we u misschien daar.