Zaterdag 2 september was het strand en water van het Engelermeer wederom het strijdtoneel van het Nederlands Kampioenschap Ocean voor de jeugd t/m 14 jaar, ofwel de aspiranten EDC.

Vol enthousiasme en gezonde spanning kwamen de sporters uit heel Nederland, waaronder 10 Rosmalense sporters, aan om te strijden voor het Nederlands Kampioenschap. In totaal 4 individuele onderdelen per leeftijdscategorie en 3 team onderdelen kwamen aan bod deze dag.

De dag werd gestart met het individuele onderdeel beachflags. Beachflags is een onderdeel waarbij de deelnemers op hun buik in het zand liggen met het gezicht van de flags af. Op 20m afstand staan er flags, altijd 1 minder dan aantal deelnemers. Op het startsignaal staan en draaien de sporters zo snel mogelijk om en rennen naar de flags. Degene met een flag gaat door naar de volgende ronde.

De inspanningen van een jaar lang trainen werden tijdens het NK getoetst, de concurrentie was in grote getalen aanwezig en van erg hoog niveau. Al snel bleek dat de geleverde inspanningen tijdens de trainingen niet onverdienstelijk waren geweest. De Rosmalense lifesavers wisten goed door de voorrondes te komen om in de finale te schitteren. Maar liefst 2 Rosmalenaren wisten al bij dit eerste onderdeel de Nederlandse titel te pakken bij de C meisjes en C jongens.

De wateronderdelen, zowel individueel als in team verband, kwamen deze middag aan bod. De board rescue (teamonderdeel), board race, run-swim-run, rescue-tube-rescue-race (teamonderdeel), oceanman/ woman en cameronrelay (teamonderdeel) waren de onderdelen tijdens de Nederlands Kampioenschappen.

De rescue-tube-rescue-race is het teamonderdeel waar je met je team wat bestaat uit 4 sporters samen moet werken. De eerste zwemmer zwemt zo snel mogelijk naar een boei, bij deze boei aangekomen wordt de zwemmer een zogenaamde drenkeling. De redder mag het water in. Met zijn/ haar zwemvliezen en rescue tube (een reddingsmiddel) gaat de redder de drenkeling ophalen. Weer terug bij de waterlijn staan de andere 2 teamleden klaar om de drenkeling over te nemen en deze zo snel mogelijk over de finish lijn (op de kant) te slepen

Voor de veiligheid van de sporters zorgde Redding Brigade Rosmalen ook voor de waterveiligheid door met een reddingsboot en reddings-boards op het water te zijn.

Aan het einde van de dag kwam het loodzware individuele onderdeel de Oceanman/ Oceanwomen aan bod. Hierbij moeten de sporters, na een zware dag, achter elkaar door een stuk van ca. 150m zwemmen, bij het strand aangekomen rennen zij ongeveer 80m over het strand naar hun board. Ze pakken hun board op en maken een mooie board start om 250m te gaan boarden. Terug bij het strand aangekomen laten ze hun board liggen (deze wordt door een brigade genootje opgevangen), waarna de deelnemer nog een keer 80m moet rennen naar de finish.

Niet alleen op het strand, maar ook tijdens de wateronderdelen wisten de Rosmalense lifesavers hun persoontje te staan. Er werden ook hier vele finaleplaatsen behaald, zowel bij de individuele onderdelen als teamklassement.

 

Naast het behalen van meerdere finales, zijn de (Rosmalense) Nederlands Kampioenen:

  • Maaike Hirink (aspiranten C meisjes); NK Beachflags,
  • Sophie Scholten (aspiranten C meisjes); NK run-swim-run, 2e plaats oceanwoman, 3e plaats boardrace,
  • Lars Lemmens (aspiranten C jongens); 2e plaats boardrace,
  • Bram Hirink (aspiranten C jongens); NK Beachflags,
  • Amber Kielen, (aspiranten D meisjes); NK run-swim-sun, NK Oceanwoman, 2e plaats beachflags.

 

Teamonderdelen:

Nederlands Kampioen: Rosmalen D gemengd (Amber Kielen, Samuel Robertson, Cas Strelitski en Sjors van Beem)

Rosmalen C-gemengd (Sophie Scholten, Maaike Hirink, Laura van der Veen, Loek van Iersel, Lars Lemmens en Bram Hirink) behaalden de 2e plaats.

 

al met al… een super NK! We hebben enorm genoten van alle inspanningen en prestaties die onze zwemmers en vrijwilligers hebben geleverd!